Madrid

Una dona aconsegueix enterrar el seu pare republicà després de 78 anys

Ascensión Mendieta ho ha aconseguit gràcies a la "querella argentina", que investiga els crims del franquisme

RedaccióActualitzat

Finalment, aquest diumenge, Ascensión Mendieta ha pogut enterrar el seu pare, Timoteo, al cementiri civil de l'Almudena, a Madrid. El pare era un sindicalista represaliat pel franquisme i assassinat el 1939, enterrat fins ara en una fosa comuna del cementiri de Guadalajara. Tenia 41 anys quan el van matar. Ascensión en tenia 13.

Les seves restes les van trobar en la primera exhumació que s'ha fet a Espanya ordenada per la jutge argentina María Romilda Servini de Cubría.

Ascensión Mendieta té 91 anys i ha passat tota la vida lluitant per recuperar les restes del seu pare. Ho ha aconseguit 78 anys després.

 

Al seu pas pel cementiri de l'Almudena, seguint el fèretre, ha estat aplaudida i felicitada per múltiples persones, que li donaven les gràcies i li deien "valenta" enmig de clavells vermells i banderes republicanes. A la mà, portava tres flors amb els colors republicans.

Ascensión Mendieta forma part del grup de familiars de víctimes de crims comesos durant la Guerra Civil i la dictadura de Franco que el 2010 van interposar una demanda davant del Tribunal Oral Federal d'Argentina.

Ha estat la primera a trobar les restes del seu pare.

Anar al contingut