Un 40% dels pacients amb verola del mico tenen complicacions doloroses

A banda de butllofes a la pell, sobretot als genitals i a la boca, 2 de cada 5 pacients pateixen inflamació del recte, úlceres a les amígdales o edemes al penis

RedaccióActualitzat

Un 40% dels pacients de la verola del mico tenen complicacions que no s'havien detectat fins ara i que requereixen tractament mèdic, majoritàriament per pal·liar el dolor.

És la principal conclusió de l'estudi més exhaustiu fet fins ara a l'estat, que han dut a terme els hospitals Germans Trias, Vall d'Hebron i 12 d'octubre de Madrid.

L'estudi, publicat a la revista The Lancet, ha analitzat 181 casos de Barcelona i Madrid, les dues ciutat amb més diagnosticats.

La lesió més coneguda i visible de la verola del mico són les butllofes que apareixen a la pell, sobretot a la zona genital i a la boca. Però 2 de cada 5 pacients pateixen a més altres complicacions i els cal tractament mèdic per pal·liar el dolor.

Són unes complicacions doloroses que no s'havien detectat fins ara, com inflamació del recte, úlceres a les amígdales o edemes al penis.

Exemples de lesions cutànies causades per la verola del mico
Exemples de lesions cutànies causades per la verola del mico (Reuters/Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit)

L'investigador Oriol Mitjà, de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, explica que són dolors que afecten la via diària en accions com anar al lavabo o menjar: "Hem de menjar la dieta triturada i algun pacient ha hagut d'ingressar perquè no podia empassar".

Mitjà considera que s'ha subestimat l'impacte clínic de la verola del mico.

L'estudi conclou també que el període d'incubació de la malaltia és de 7 dies, més curt del que s'havia calculat inicialment.

Transmissió per contacte de la pell

Els investigadors també han confirmat que la transmissió del virus és molt més freqüent pel contacte directe de la pell durant les relacions sexuals que no pas per la via respiratòria, fet que podria replantejar si cal aïllar els contagiats.

Mitjà explica que la capacitat d'infectar és més elevada pel contacte amb les lesions que amb les gotetes respiratòries. Això pot afectar les maneres d'aïllar els pacients: "Cal aïllament respiratori estricte, o pot ser de contacte i per tant menys rígid?"

Un de cada quatre participants en l'estudi s'haurien contagiat en tenir relacions amb una parella habitual, però només un 3% pel contacte amb un convivent.

Un terç del total es van encomanar en assistir a una festa "pride". Mitjà, però, puntualitza que no es pot saber si s'han contagiat en relacions sexuals o per un contacte casual.

"Hem determinat que una proporció dels malalts s'han infectat en esdeveniments massius, però d'aquí a poder determinar si és perquè han tingut una relació sexual després de la festa o un contacte casual, no ho podem dir"

Dels 181 casos analitzats a l'estudi, 166 eren homes que havien tingut sexe amb altres homes. La mitjana d'edat dels afectats és de 37 anys.

Mitjà apunta que cal recomanar a les poblacions més exposades que siguin curosos: "De moment tenim estratègia de vacunació, però el nombre de vacunes és escàs".

 

ARXIVAT A:
SalutVerola del mico
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut