Tres oligarques russos amb iot a Barcelona, en el punt de mira de les sancions d'Occident

L'intent d'aïllar financerament Rússia busca també pressionar contra la guerra a Ucraïna a través de les grans fortunes

Sílvia MateuActualitzat

Mansions, iots i avions privats en mans d'oligarques russos es poden veure directament afectats per la guerra a Ucraïna, després de les últimes sancions econòmiques aprovades per Occident, que inclouen congelar els seus actius a Europa.

Aquest diumenge hi havia quatre grans iots atracats al port de Barcelona que podrien estar al punt de mira de les autoritats: el Solaris de Roman Abramovich, el Galactica de Vagit Alekperov, l'Aurora d'Andrey Molchanov i el Valerie de Serguei Txemezov, vaixells que inclouen heliports, grans piscines o pistes de tenis.

El Galactica d'Alekperov ha salpat aquest cap de setmana i, per si de cas, ja és fora de la Unió Europea, en aigües de Montenegro. Les altres tres embarcacions són a les drassanes que té al Port de Barcelona MB92, un dels líders mundials en manteniment, reparació i reforma de superiots.

Abramovich, amb 13.500 milions de dòlars, és segurament el nom més conegut de la llista de bilionaris de Forbes o del rànquing de fortunes de Bloomberg, on hi ha grans inversions a Silicon Valley o als equips de futbol de la Premier League britànica. Abramovich, propietari del Chelsea, ha deixat la gestió a la fundació del club anglès per estalviar-se problemes.

Encara que sigui menys famós, Vagit Alekperov és més ric que Abramovich, amb 21.200 milions de dòlars procedents sobretot del petroli. És un dels 13 oligarques convocats a una reunió al Kremlin dijous d'aquesta setmana, hores després de començar la invasió a Ucraïna. A més d'Alekperov, a la reunió hi havia Pyotr Aven, Andrei Bokarev, Andrei Guriev, Mikhail Gutseriev, Suleiman Kerimov, Andrey Melnichenko, Leonid Mikhelson, Alexey Mordashov, Vadim Moshkovich, Vladimir Potanin, Dmitry Pumpyansky i Vladimir Yevtushenkov, segons l'agència Tass.

Andrey Molchanov, el propietari del iot Aurora, estaria dins dels oligarques russos que assenyala el Departament del Tresor dels Estats Units perquè ha format part de diferents governs de Putin com a càrrec de confiança, però la seva fortuna (1.200 milions de dòlars procedents de la construcció) és força més discreta, si la comparem amb els seus compatriotes.


Riquesa amagada

Entre les últimes sancions per respondre la invasió d'Ucraïna, també hi ha l'expulsió d'alguns bancs russos del sistema Swift de transaccions financeres. Però gran part de la riquesa dels més rics de Rússia no és en aquests bancs perquè Putin i els oligarques propers han tingut dècades per buscar la manera d'amagar-los i evitar sancions.

El comunicat que la Comissió Europea va fer públic parla de "la identificació i la congelació dels actius de les persones i empreses sancionades que existeixen a les nostres jurisdiccions".

Dijous, hores després de l'entrada de Rússia a Ucraïna, Occident va decidir bloquejar els comptes i les propietats de Putin i Lavrov i va fer pública una llista política de persones objecte de sancions, on ara s'afegirien altres noms. El poder polític i l'econòmic a Rússia és sovint a les mateixes persones.

En un pas sense precedents, la Unió Europea, el Regne Unit, els Estats Units i el Canadà es comprometen a buscar i identificar el seu patrimoni amagat a l'estranger, anant a buscar-lo, fins i tot, als paradisos fiscals.

Encara no se sap quins seran els oligarques sancionats, però es treballarà conjuntament per "detectar i interrompre el moviment de guanys il·lícits i per negar a aquestes persones la capacitat d'amagar els seus actius en jurisdiccions d'arreu del món".


Sense passaports daurats

Un estudi sobre oligarques russos publicat per l'Oficina Econòmica Nacional dels Estats Units el 2017 estima que tenen al Regne Unit, Suïssa, Xipre i altres destins semblants fins a 800.000 milions de dòlars.

Uns quants centenars d'individus enormement rics sumen pràcticament la meitat de la riquesa de tota la població russa de 144 milions de persones.

Alguns oligarques també han aconseguit la doble ciutadania a la Gran Bretanya i altres països occidentals, afegint complicacions legals a l'objectiu de castigar-los. Abramovich n'és un exemple, ja que també és ciutadà israelià.

Els aliats occidentals, en la lluita contra les persones i les entitats russes per la guerra a Ucraïna, també es comprometen a prendre mesures per  "limitar la venda de ciutadania", els anomenats passaports daurats, per evitar que "els russos rics connectats amb el govern rus es converteixin en ciutadans dels nostres països i tinguin accés als nostres sistemes financers".

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut