Vladímir Putin abans d'una reunió amb membres del seu Consell de Seguretat (Reuters/Alexey Nikolsky)
Vladímir Putin abans d'una reunió amb membres del seu Consell de Seguretat (Reuters/Alexey Nikolsky)
Brussel·les

La UE i els EUA bloquegen els comptes i les propietats de Putin i Lavrov

"Són els responsables de la gent que està morint a Ucraïna", ha dit la ministra d'Exteriors alemanya

RedaccióActualitzat

Noves sancions a Rússia, i aquest cop dirigides específicament contra els dos principals responsables de l'ofensiva russa sobre territori ucraïnès: Vladímir Putin i el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov.

La Unió Europea inclou Putin i Lavrov a la seva llista negra i congelarà tots els comptes i totes les propietats i béns que tenen en territori comunitari, en una tercera ronda de sancions contra Rússia.

"És un pas important. Els únics dirigents al món sancionats per la UE són el president sirià Bashar al-Assad, el president de Bielorússia Aleksandr Lukaixenko, i ara Putin", ha dit l'alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell.

La decisió s'ha pres a la reunió de ministres d'exteriors de la UE que ha donat el vistiplau al paquet de sancions aprovat dijous a la nit pels caps d'estat i de govern europeus. Aquest tercer paquet de represàlies contra Rússia afectarà el sector de les finances, l'energia i el transport i imposarà més control d'exportacions.

"Són els responsables de la gent que està morint a Ucraïna", ha dit la ministra d'Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, que assegura que s'ha arribat a una decisió conjunta.

Borrell ha explicat que en la cimera de dijous els líders no es van posar d'acord per bloquejar els béns de Putin i Lavrov, i va encarregar als ambaixadors que intentessin trobar una "solució". Borrell ha dit que ell està "molt a favor" que es castigui el president i el ministre d'Exteriors de Rússia.

La Unió Europea vol que aquest tercer paquet de sancions inclogui mesures més dures i efectives contra Rússia. De moment, als mercats no hi ha hagut cap daltabaix que hagi afectat valors russos, i tot apunta que les primeres dues tongades de sancions no haurien servit de gaire.

Fins ara, les sancions han estat suaus per la por d'una escalada de preus i de la inflació, que portaria a apujar tipus d'interès i a endarrerir la recuperació econòmica postpandèmia.

Bruno Le Maire, ministre d'Economia francès, ha dit que les noves sancions "colpejaran durament Rússia":

"Les sancions colpejaran durament l'economia russa. El nostre objectiu és doblegar l'economia russa".

La borsa de Rússia, que ahir va caure més d'un 30%, avui rebotava més d'un 20%.

I l'escalada del preu de les matèries primeres s'ha frenat: el preu del gas avui cau un 20% i ronda els 100 euros el megawatt/hora. I el barril de petroli Brent està per sota dels 100 dòlars. De totes maneres, els preus segueixen molt alts, i com a mostra. el preu de la llum, que dissabte aquí arribarà al preu més alt des de principis d'any.

En la primera tongada de sancions, hi ha hagut limitacions a la importació de tecnologia i bloqueig als grans bancs i als oligarques propers a Putin.

Però s'ha aparcat una amenaça clau per al sistema financer i que és la que temien els mercats: expulsar Rússia del sistema Swift, una plataforma dels bancs que possibilita que es facin transferències internacionals en dòlars i euros. I això hauria tallat qualsevol intercanvi comercial.

 

Els EUA s'hi sumen

A última hora d'aquest divendres, Washington s'ha afegit a les sancions econòmiques directes que la Unió Europea ha acordat contra Vladímir Putin i Serguei Lavrov en represàlia per la invasió d'Ucraïna.

La portaveu de la Casa Blanca ha anunciat que "Estats Units s'uniran a la Europa per sancionar Putin, Lavrov i la resta de l'equip de seguretat de Rússia". Una decisió que hauria pres Joe Biden aquest vespre després de mantenir converses amb els seus aliats europeus.

Putin tindrà prohibida l'entrada als Estats Units, però sí que podria viatjar a la seu de les Nacions Unides. La Casa Blanca encara no ha concretat en què es traduirà el càstig econòmic al president rus. Sembla clar que es congelaran els seus béns i actius financers, com ja ha fet la Unió Europea, i també tindrà prohibit fer transaccions financeres amb qualsevol ciutadà nord-americà.

Anar al contingut