El Banc Central de Rússia veurà limitada la seva capacitat de moure actius (Reuters/Dado Ruvic)
El Banc Central de Rússia veurà limitada la seva capacitat de moure actius (Reuters/Dado Ruvic)

Europa, els Estats Units i els seus aliats exclouen bancs russos del sistema Swift

Es bloquejaran els actius del Banc Central de Rússia, s'exclouran bancs russos del sistema financer internacional Swift i es congelaran actius financers a Europa "dels oligarques russos"

Actualitzat

La Unió Europea, els Estats Units i els aliats occidentals prenen mesures econòmiques dràstiques per evitar que Vladímir Putin pugui finançar la invasió a Ucraïna i decideixen excloure certs bancs russos del sistema de transaccions econòmiques internacionals Swift.

També s'ha acordat "bloquejar els actius del Banc Central de Rússia" i "congelar els actius financers a Europa dels oligarques russos", amb l'objectiu de dificultar a Rússia obtenir finançament per a la guerra a Ucraïna.

Els països signants de l'acord es comprometen a limitar la venda dels anomenats "passaports daurats" amb els quals grans fortunes russes i amb connexions amb el Kremlin compren la ciutadania a països europeus i l'accés a seus sistemes financers.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ho ha anunciat aquesta nit en el tercer dia d'invasió russa a Ucraïna, mentre continua el setge a Kíev i després que Rússia hagi ordenat una "ofensiva total" en tots els fronts.

La presidenta de la Comissió Europea anuncia mesures econòmiques dràstiques contra Rússia
La presidenta de la Comissió Europea anuncia mesures econòmiques dràstiques contra Rússia

Von der Leyen ha anunciat que "cert nombre de bancs russos es retiren del sistema bancari Swift", amb l'objectiu de "perjudicar la seva capacitat d'operar i per bloquejar les exportacions". En el seu discurs, Ursula von der Leyen ha advertit Vladímir Putin que optant per la via de destruir Ucraïna també posa en perill Rússia.

La Comissió Europea ha pres aquesta decisió conjuntament amb els Estats Units, el Canadà i el Regne Unit.

La Casa Blanca ha fet públic un comunicat amb els acords assolits amb els socis occidentals en resposta a la invasió militar russa d'Ucraïna. Segons Washington, els bancs russos "queden desconnectats del sistema financer internacional i s'altera la seva capacitat d'operar globalment".

El primer ministre britànic, Boris Johnson, qualifica de "decisives" les sancions econòmiques contra Rússia acordades aquesta nit amb la Unió Europea, els Estats Units i el Canadà.

Des de Kíev no s'ha trigat a agrair la mesura. El primer ministre ucraïnès, Denis Shmyhal, assegura que Ucraïna no oblidarà mai aquesta ajuda "en aquests moments foscos".

 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEstats UnitsVladímir PutinUcraïnaRússiaRegne UnitCanadà
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut