Shakira en un concert el febrer del 2020 (Europa Press/Al Diaz)
Shakira en un concert el febrer del 2020 (Europa Press/Al Diaz)

Per què artistes com Shakira, Neil Young o Bob Dylan es venen els drets de les cançons

Per als músics i cantants, suposa uns ingressos segurs davant de la incertesa després d'un any sense gires ni concerts

RedaccióActualitzat

És una tendència en el món de la música que la pandèmia ha accentuat. Shakira ha estat l'última artista a vendre els drets de les seves cançons. Ho ha fet al fons d'inversió Hipgnosis Songs Fund.

Davant la impossibilitat de fer concerts o gires, músics i cantants miren de treure diners dels seus catàlegs. El de Shakira, per cert, és un dels més populars en plataformes com Spotify o Youtube.

Cada cançó té drets d'autor, que a Europa no es poden vendre, i drets editorials, com explica Juli Guiu, president d'Edicions Musicals Clipper's: "El 50% sempre és la part d'autor i l'altre 50% el gestiona l'editorial. El que s'ha venut en aquests casos és la part editorial."

Shakira ha guanyat tres cops el Grammy i 12 el Grammy llatí. I ha venut més de 80 milions d'àlbums i senzills, cosa que la converteix en l'artista llatina més venuda de la història.

No ha explicat quant ha cobrat pels drets de les seves 145 cançons, però s'ha ficat a la butxaca uns ingressos que aquest any no ha tingut amb els directes.

En aquesta crònica veuràs l'opinió dels experts sobre moda de la venda de drets d'autor:



El gegant dels drets musicals Hipgnosis Songs Fund, creat per l'empresari canadenc Merck Mercuriadis - que va ser manager d'artistes com Elton John, Guns N'Roses, Morrissey, Iron Maiden i Beyoncé - cobrarà a partir d'ara per l'ús que es faci del catàleg de Shakira. N'ha comprat molts altres, especialment en els últims mesos.

Escolta aquí la crònica de Catalunya Ràdio "El negoci dels drets d'autor: agafa els diners i corre":

 

"Els grans drets venen dels concerts, venen de la ràdio, de la televisió. En haver baixat la publicitat i el ritme de concerts, hi ha una oferta superior a altres anys d'autors que es plantegen la venda dels seus catàlegs", reflexiona Guiu.

Bob Dylan ha cobrat 250 milions d'euros pel seu catàleg (Dena Flows)

Neil Young s'ha venut els drets de la meitat de les seves cançons per 50 milions d'euros a la mateixa companyia que Shakira. Bob Dylan ha cobrat per tot el seu catàleg, inclosos els temes més reivindicatius, 250 milions d'euros. Potser per estalviar impostos, perquè als Estats Units els drets paguen més tributs que els increments de patrimoni.

L'anomenat "copyright" pot ser tota una mina de diners. Un exemple és el dels Beatles, comprat per Michael Jackson el 1985 per prop de 50 milions i venut per més de 800 milions.

ARXIVAT A:
Música
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut