Bob Dylan ven els drets de totes les seves cançons a Universal
Bob Dylan en l'actuació al FIB l'any 2012 (EFE/Domènech Castelló)

Bob Dylan ven a Universal els drets de les més de 600 cançons que ha compost

L'acord, un dels de més valor de la indústria musical, s'hauria fet per un import superior als 300 milions de dòlars

RedaccióActualitzat

Els drets d'autor de l'extens cançoner obra de Bob Dylan queden en mans d'Universal. La multinacional ha anunciat l'adquisició de tot el catàleg musical del cantautor i premi Nobel de Literatura, en actiu des de fa 60 anys.

Universal Music Publishing Group (UMPG) no ha revelat l'import de la compra, que, segons el diari The New Times, superaria els 300 milions de dòlars. El rotatiu informa que el músic ha declinat fer cap comentari sobre l'operació.

Dylan és autor de més de 600 cançons, entre les quals emblemes com "Blowin' In The Wind", "The Times They Are A-Changin" i "Like A Rolling Stone".

 

Per la presidenta d'Universal, Jody Gerson, representar l'obra "d'un dels compositors més grans de tots els temps, la importància cultural del qual no es pot subestimar, és alhora un privilegi i una responsabilitat".

L'empresa defensa que treballarà per fer possible que el seu art "continuï arribant i inspirant generacion de fans, artistes i compositors arreu del món".

 

Dylan, de 79 anys, va ser premiat amb el Nobel de Literatura el 2016 per "haver creat noves expressions poètiques dins de la gran tradició de les cançons dels Estats Units".

Ha estat el primer músic a ser distingit amb aquest guardó. La notícia va acabar amb una certa controvèrsia, perquè alguns el van acusar d'haver plagiat el discurs d'acceptació, un text que va trigar mesos a fer arribar a l'Acadèmia Sueca.

 

Bob Dylan ven els drets de totes les seves cançons a Universal
Dylan va ser un dels artistes del tercer Doctor Music Festival, a Escalarre, el 1998 (EFE/EPA/Laurent Ais )

 

La seva carrera va començar a l'escena folk de Greenwich Village, a Nova York, a la dècada dels 60. Des d'aleshores, no ha parat de treure discos i oferir concerts.

El juny passat, va publicar l'últim disc d'estudi, "Rough and Rowdy Days", el primer disc amb cançons originals en 8 anys i que inclou "Murder Most Foul", una peça de 17 minuts sobre l'assassinat del president nord-americà John F. Kennedy.

Tant el públic com la crítica han aplaudit aquest àlbum, que demostra que Dylan es manté com un bon actiu musical després de sis dècades de feina.

De nom real Robert Zimmerman, Dylan ha venut més de 125 milions de discos. Segons Universal, les seves cançons han estat gravades més de 6.000 vegades per altres artistes de desenes de països, cultures i gèneres musicals.

 

Adquisicions recents al món de la música

Bob Dylan ven els drets de totes les seves cançons a Universal
Bob Dylan en el concert a l'estadi olímpic de Munic el 1984 (EFE/EPA/Istvan BAjzat)

 

L'operació d'Universal amb Dylan, que no vincula les cançons que creï a partir ara el músic de Minnesota, és una de les més valor econòmic de la indústria musical.

Recentment, la companyia independent Primary Wave ha adquirit el 80% dels drets del catàleg de la cantant de Fleetwod Mac Stevie Nicks, per 100 milions de dòlars, segons el diari The Wall Street Journal.

I al novembre, Ithaca Holding va vendres els drets dels sis primers àlbums de Taylor Swift per més de 300 milions de dòlars a un fons d'inversió.

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut