Sanitat descarta contagis en l'entorn de la primera víctima mortal per coronavirus a Espanya

Tres menors han donat positiu del Covid-19, però estan lleus, i el Ministeri de Sanitat no demanarà el tancament d'escoles perquè podria ser contraproduent

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Sanitat descarta cap contagi en l'entorn de la primera víctima mortal per coronavirus a Espanya. Ho ha assegurat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en la roda de premsa diària per explicar l'evolució del Covid-19.

Això després que aquest dimarts vam saber que un pacient de 69 anys que va morir el 13 de febrer tenia el coronavirus. S'ha sabut arran de l'aplicació del canvi de criteri sobre els casos que el Ministeri va anunciar el 27 de febrer i que demanava fer una segona anàlisi als diagnosticats per pneumònia d'origen desconegut.

Sobre aquesta primera mort, Simón ha ressaltat que va ser un cas importat i que les poblacions potencials de risc han estat analitzades i no hi ha cap cas de contagi. "Sembla que no ha transmès el virus a ningú", ha dit.

Tot i aquest cas, Simón ha assegurat que "no es generalitzaran les necròpsies" i que "probablement si no s'han detectat casos de contagi és perquè no n'hi ha hagut".

 

Es descarta el tancament d'escoles

El ministeri de Sanitat també ha descartat tancar escoles per prevenir la transmissió del coronavirus perquè podria ser contraproduent.

Simón ha confirmat que hi ha tres menors que han donat positiu: una nena de 4 anys que no té símptomes, i dos a Castella-la Manxa, en estat lleu, i ha afegit que se sap que els nens s'encomanen menys que els adults i també que, per a ells, l'evolució de la malaltia és "més benigna".

En referència al tancament d'escoles, Simón assegura que podria incrementar el risc de transmissió en lloc de reduir-lo i ha insistit que "no podem plantejar accions que assumeixin mecanismes de transmissió que no siguin reals":

"Les mesures de prevenció s'han de valorar amb molta cura. Cal estudiar-ho bé perquè no tinguin un impacte secundari no desitjat."


190 casos a tot l'Estat

Simón ha actualitzat dades: a tot l'Estat, hi ha més de 190 casos diagnosticats de coronavirus i ha atribuït l'augment de casos a l'increment del control de transmissions. On n'hi ha més casos és a Madrid, amb 70.

Hi ha set pacients greus, ingressats a l'UCI, i tota la resta estan en aïllament i es troben en estat lleu. Catorze pacients són professionals del sector sanitari.

Simón ha afegit que hi ha catorze pacients --de Madrid, el País Basc i Andalusia-- que encara no se sap com s'han encomanat.

En aquest sentit, preocupa sobretot la situació de Madrid, perquè, segons Simón, "hi podria haver transmissió comunitària". Tot i això, segons el responsable del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, "afloren casos perquè s'està fent un esforç enorme" de detecció.


24 casos a Catalunya

Pel que fa a Catalunya, segons el Departament de Salut, la situació és de 24 casos, tots lleus i importats o contagiats per contacte estret amb positius que han viatjat a zones de risc.

Els nous casos són una dona de 23 anys de Barcelona que va estar de vacances a Milà; un home de 39 anys que viu a Barcelona que va viatjar a Bèrgam i a Milà; i un home de 40 anys de Barcelona que també va viatjar a Milà.

A més ha confirmat tres casos per contacte: un home de Manresa (Barcelona) de 47 anys que es va infectar per un positiu de Covid-19 de València; i una dona de 53 anys i un home de 52, tots dos de Girona, que també s'han infectat per casos que s'havien confirmat prèviament.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat en el ple del Parlament que el nombre de persones "identificades, aïllades i en seguiment" perquè han mantingut contacte amb afectats de coronavirus ascendeix a 410.


No cal suspendre actes multitudinaris

Davant la proliferació de la malaltia, el Ministeri de Sanitat espanyol va recomanar dimarts que se celebrin a porta tancada els partits on es prevegi un elevat nombre de persones provinents del nord d'Itàlia i dels països amb més casos de coronavirus d'Àsia.

Simón ha assegurat que aquesta mesura "ens alinea amb Itàlia" i ha reiterat que no cal suspendre altres actes multitudinaris com seria, per exemple, les manifestacions previstes diumenge pel 8M. En aquests casos, Simón ha demanat "sentit comú":

"Si tenim simptomatologia, és millor no anar-hi, pel risc i per l'alarma que podem generar."

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut