Barcelona

Coronavirus: Sanitat recomana jugar a porta tancada 4 partits i suspendre congressos sanitaris

La Generalitat anuncia que dues persones reben atenció a casa, sense haver passat per l'hospital, i també es faran les proves al Joan XXIII i a l'Arnau de Vilanova

Irene Vaqué ReigActualitzat

El Ministeri de Sanitat recomana jugar a porta tancada quatre competicions internacionals previstes per al mes de març i en què participaran equips italians. Són dues competicions de bàsquet i dues de futbol. 

Són els partits següents: 

València - Olimpia de Milà (Eurolliga, 5 març)
València - Atalanta de Bèrgam (Lliga de Campions, 10 març)
Getafe - Inter de Milà (Europa League, 19 març) 
Unigirona - Venècia (Eurocup femenina, 19 març)
 

La mesura s'ha pres conjuntament amb les comunitats implicades i el Consell Superior d'Esports. 

El ministre, Salvador Illa, ha explicat que la recomanació serà vàlida per a totes les competicions amb equips procedents de les zones de risc per l'epidèmia de coronavirus, que puguin comportar un desplaçament "important" de seguidors.

Aquestes són la Xina, el Japó, Corea del Sud, l'Iran, Singapur i quatre regions del nord d'Itàlia (la Llombardia, el Vèneto, l'Emília-Romanya i el Piemont). 

Per Illa, es tracta d'una mesura congruent:

"És una mesura congruent amb les que han dictat les autoritats competents d'aquests països, que també han ordenat jugar a porta tancada. No s'entendria que aquestes partits es fessin al nord d'Itàlia a porta tancada i aquí, a Espanya, se poguessin desplaçar contingents importants d'aficionats." 

En el cas dels esdeveniments esportius amb equips de les zones de risc que no computin en competicions internacionals, el consell de Sanitat és ajornar o suspendre els partits. 

"Cap partit entre equips espanyols està subjecte a aquesta mesura", ha destacat Illa. 
 

Aconsella cancel·lar els congressos de sanitaris

L'altra mesura extraordinària que ha pres Sanitat és aconsellar de "suspendre els congressos que impliquin professionals sanitaris"

El ministre ha argumentat que és convenient tenir disponibles els professionals: 

"Suspendre, cancel·lar tots aquells congressos, jornades, seminaris o cursos que impliquin professionals sanitaris.

"En la línia del que han recomanat l'Organització Mèdica Col·legial i el Consell General d'Infermeria, als quals agraeixo aquesta sensatesa. Necessitem que els professionals sanitaris estiguin en perfectes condicions i màximament disponibles els pròxims dies i setmanes."

 

Descarta tancar escoles

Illa ha descartat, en canvi, decretar el tancament d'escoles a llocs com Madrid -que es on hi ha més casos- Andalusia o el País Basc, on hi ha sanitaris que s'han encomanat. 

Pel ministre, aquesta mesura "no pensem que sigui procedent ni efectiva en aquest moment", quan l'escenari continua sent de "contenció": 

"La situació general a Espanya és la mateixa: fase de contenció. Si se segueixen les recomanacions que hem anat fent, es pot contenir el coronavirus a Espanya."

El ministre ha explicat que ara hi ha 151 casos de coronavirus a Espanya i que els 7 pacients que estan greus, a l'UCI, estan estabilitzats i no han empitjorat. Tots tenien patologies prèvies.
 

Situació a Catalunya

 

A Catalunya, Salut remarca que tots els casos de coronavirus confirmats fins ara a Catalunya -18, fins aquest dimarts a la tarda- són lleus i tenen determinat l'origen. Per tot plegat, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha manifestat que el tema està "ben controlat": 

"Sabem perfectament com s'han produït aquestes infeccions i podem dir que fins al moment, actualment, ho tenim tot notablement ben controlat."  

En una roda de premsa, Guix ha explicat que s'ha confirmat un nou positiu, un turista de 38 anys que és a Barcelona, que va estar a Milà i té símptomes de caràcter lleu. 

Pel que fa a les persones de l'entorn proper dels afectats, actualment hi ha 315 contactes en aïllament, que no presenten símptomes. "Els contactse no presenten cap tipus de clínica i estem complint els protocols recomanats", ha explicat Guix. 

 


Dos pacients atesos a casa 

La consellera de Sanitat, Alba Vergés, ha comentat que, per primer cop, s'ha començat a atendre a casa 2 pacients amb símptomes lleus, en el marc de nou protocol per atendre els casos de coronavirus.

Els altres 16 positius estan hospitalitzats i no només al Clínic, segons ha indicat Salut, que ha declinat comentar en quins centres són atesos, per motius de confidencialitat. 

Vergés també ha anunciat que, a partir d'ara, a banda del Clínic, es faran proves del coronavirus al Joan XXIII i l'Arnau de Vilanova

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut