Salut assegura que mantindrà tots els pediatres on són ara, tot i el canvi de model
Una pediatre atenent en un centre d'atenció primària (ACN)

Salut assegura que mantindrà tots els pediatres on són ara, tot i el canvi de model

El conseller, Manel Balcells, assegura que on ja funcionen els nous equips territorials la valoració de l'atenció pediàtrica és superior

Actualitzat

On a dia d'avui hi ha un pediatre visitant, hi continuarà visitant. Això vol dir que no hi haurà més tancaments de serveis o centres per reagrupar l'atenció pediàtrica en un altre. Ho ha explicat aquest matí el conseller de Salut, Manel Balcells, a la Comissió de Salut del Parlament:

"Allà on hi ha un pediatre, o una infermera pediàtrica, hi continuarà sent. A dia d'avui hi ha 273 punts d'atenció en pediatria, que es mantindran. I a més a més,  als llocs on s'havia canviat d'ubicació el servei estudiarem deixar-hi una infermera pediàtrica".

El canvi de model de l'atenció pediàtrica es continuarà desplegant, però sense que impliqui canvi de localització dels professionals. El model, de fet, no és nou. Es va començar a plantejar el 2007 i l'avalen les societats científiques de pediatria i infermeria pediàtrica.

El conseller assegura que els que ja s'han reestructurat en el nou model -actualment 25 equips- funcionen bé; de fet, millor que els que encara no s'organitzen així, segons els indicadors de qualitat. La realitat objectiva és que als llocs on hi ha equips territorials d'atenció pediàtrica la valoració és superior, segons Balcells:

"El nou model promou el treball en equip dels diferents professionals, assegura la millor resposta a les demandes i millora la formació dels professionals. Així, poden compartir els casos clínics en sessions i organitzar formacions que comporten més expertesa. Disposar d'un equip més ampli de professionals que treballen conjuntament millora la capacitat de resposta."

Salut assegura que mantindrà tots els pediatres on són ara, tot i el canvi de model
El conseller Balcells explica el nou model d'atenció pediàtrica al Parlament (ACN)

Canvi organitzatiu de l'atenció pediàtrica

Bàsicament, el canvi és organitzatiu: treballen, es formen, tenen pressupost i direcció com a equips territorials (agrupant equips de diferents centres) i no dependent del centre d'atenció primària.

Però algunes de les agrupacions que s'han fet han implicat també el canvi de localització dels equips, han fet desplaçar la població a centres més llunyans de casa, i això havia generat protestes veïnals.

Dels casos més recents i encara candents: el del Turó de la Peira a Barcelona, o Can Rull a Sabadell, on el conseller ha assegurat que allà estudiaran deixar-hi una infermera pediàtrica coordinada amb la resta de l'equip.

Salut assegura que mantindrà tots els pediatres on són ara, tot i el canvi de model
Box de pediatria en un hospital (ACN)

Facilitar la cobertura dels pediatres de baixa

El nou model hauria de servir, segons el conseller, per atreure més pediatres a l'atenció primària i facilitar la cobertura de professionals (per exemple quan hi ha una baixa) d'un centre a un altre, perquè seran del mateix equip.

Actualment, el 36% dels metges que atenen a pediatria són metges de família i no pediatres. I això es voldria revertir atraient més metges que trien l'especialitat de pediatria a quedar-se a l'atenció primària i no hospitalària, com passa ara.

"Actualment, un dels pols d'atracció dels i les pediatres és l'atenció hospitalària i, en alguns casos, la privada. Tenim el repte de fer atractiva la primària, i per això hem de generar estratègies que permetin una atenció de qualitat i un desenvolupament professional."

Quan s'acabi d'implementar el model l'atenció pediàtrica del país hauria d'estar repartida en 79 equips territorials, que el conseller ha recordat: "no vol dir 79 centres", perquè físicament en seran molts més, i la majoria estaran ubicats als Centres d'Atenció Primària. La conselleria calcula que la implementació del model es podria acabar de fer aquest mateix any, però que no hi ha pressa i si cal allargar-ho al 2025, ho allargaran.

ARXIVAT A:
SalutInfància
Anar al contingut