Salut concentrarà l'atenció als infants en 79 equips i posa en marxa un 061 pediàtric

L'atenció pediàtrica s'organitzarà a partir d'equips territorials, 25 dels quals ja funcionen

RedaccióActualitzat

El servei Salut Respon, que permet fer consultes telefòniques de problemes de salut, incorporarà una línia pediàtrica a partir de l'1 de juny del 2024. Quina dosi de paracetamol li he de donar? Ha vomitat, l'he de portar al CAP? Té febre, com he d'actuar? Són preguntes que un pediatre podrà respondre als usuaris sense necessitat que es desplacin a un centre sanitari.

A més, la consulta formarà part de la història clínica dels infants.

Actualment, el 061 té un pediatre intensivista que dona suport telemàtic en els casos en què el pacient és crític o amb risc vital, però ara incorporarà pediatres d'atenció primària disponibles per a qualsevol altra necessitat. I és que cada dia el servei d'emergències mèdiques rep 500 trucades referents a població menor de 16 anys, segons Salut.

Aquesta és una de les novetats dins el nou model d'atenció pediàtrica que ha presentat aquest dilluns el departament i que s'implementarà de forma progressiva el llarg de tot l'any que ve. Un model que, segons el conseller de Salut, Manel Balcells, vol "transformar el model pediàtric" per "garantir la qualitat i l'equitat" de l'atenció a tot Catalunya.

Una consulta d'una pediatra
L'atenció pediàtrica transforma el model d'organització


Els nous ETAP: què són

El que es farà és crear equips territorials d'atenció pediàtrica (ETAP) per optimitzar el personal i atendre els 1.074.378 infants i joves d'entre 0 i 14 anys de Catalunya. A partir dels 15, en principi, passaran a ser atesos pels serveis d'atenció primària per a adults.

Estaran formats per pediatres i infermeres especialistes en pediatria, treballadors socials, odontòlegs, auxiliars de cures, infermeres, administratius sanitaris o dietistes, entre d'altres.

En total, hi haurà 79 equips territorials d'aquí un any, dels quals 25 ja funcionen. La falta de personal és un dels motius que porta a consolidar aquest model.

Cada equip estarà vinculat a diverses àrees bàsiques de salut, idealment de 4 a 7, tindran pressupost i direcció propis i, per tant, autonomia per organitzar-se i treballar formant un únic equip. Segons el departament, cadascun atendrà entre 5.000 i 25.000 infants i adolescents, que seguiran tenint un pediatre i una infermera de referència.

Imatge d'arxiu de l'àrea de Pediatria del CAP Pare Claret de Barcelona
Els nous equips territorials atendran infants i adolescents fins als 14 anys

El nombre de professionals que integrin cada equip --entre 8 i 15 pediatres i infermeres, entre d'altres-- variarà en funció del territori, tenint en compte factors com la dispersió geogràfica o la vulnerabilitat socioeconòmica. Això determinarà si només estan integrats per professionals d'atenció primària, o si també inclouen professionals d'atenció hospitalària.

Físicament, aquests equips s'ubicaran en la mesura del possible en un mateix edifici, si hi ha prou espai. Amb tot, Salut assegura que es garantirà que el temps de desplaçament per arribar-hi des de qualsevol punt de l'àrea de referència sigui d'un màxim de 30 minuts.

 

Una atenció integral

Segons la pediatra Gemma Ricós Furió, responsable de l'Atenció Pediàtrica de la Direcció d'Atenció Primària i Comunitària del Departament de Salut, "l'objectiu general és organitzar l'atenció pediàtrica per garantir una assistència de qualitat ajustada a les noves demandes socials i professionals".

Això, ha explicat, es veurà afavorit pel nou model, que permetrà "potenciar l'atenció integral, maximitzant les competències de cada professional, així com promoure la coordinació entre àmbits assistencials o homogeneïtzar la cartera de serveis a tot el territori", entre d'altres.

"Podem oferir una atenció més equitativa, qualitativa, eficaç i eficient, fent xarxa i coordinació amb tots els actors implicats", ha destacat la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell Carbó, que també ha avançat que voldrien que els equips, en un futur, poguessin incloure altres perfils professionals com logopedes, neuropsicòlegs i fisioterapeutes.

Segons Gatell, el nou model permetrà "optimitzar l'abordatge de patologies més complexes" i "reforçarà el nivell de subespecialització" dels professionals sanitaris. "Com sabem, els infants no són adults petits, necessiten una atenció especialitzada", ha conclòs.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut