Un home firmant papers
A partir d'ara es prioritzaran opcions com l'adaptació del lloc de treball (Unsplash)

L'obtenció de la incapacitat permanent ja no implicarà l'acomiadament automàtic

El govern espanyol modifica l'Estatut dels Treballadors per eliminar aquest article i afavorir opcions com l'adaptació del lloc de treball

RedaccióActualitzat

Canvis en els drets laborals un cop s'obté la incapacitat permanent. El govern espanyol ha aprovat modificar l'Estatut dels Treballadors i eliminarà l'article que estableix l'obtenció d'aquesta condició com una causa per l'acomiadament automàtic per part de l'empresa.

Actualment, si un treballador obté el reconeixement de gran invalidesa, incapacitat permanent absoluta o incapacitat permanent total, la relació laboral amb l'empresa s'extingeix de manera automàtica.

Així ho disposa l'article 49.1.e:

"El contracte de treball s'extingeix: [...] Per mort, gran invalidesa o incapacitat permanent total o absoluta del treballador"

A partir d'ara, ja sense aquest article, "es prioritzaran opcions com l'adaptació del lloc de treball o passar a altres funcions", sosté el comunicat que ha fet públic el govern espanyol després d'aprovar la mesura al Consell de Ministres. 

"Serà obligatori que les empreses facin els ajustos raonables que permetin a les persones amb discapacitat exercir el seu dret al treball, inclòs si accedeixen a la situació de discapacitat amb posterioritat a l'inici de l'activitat professional"

Amb el nou redactat, s'eliminarà la referència a l'extinció automàtica del contracte per les raons d'invalidesa. Això farà que se separi de la causa de mort, contemplada fins ara al mateix article: "La incapacitat permanent no ha de suposar  la mort civil i laboral del treballador", afirma el comunicat.

 

La decisió passa de l'empresa al treballador  

Tot plegat farà que la possibilitat d'extingir la relació laboral passi de l'empresa al treballador, que podrà demanar l'adaptació del lloc de treball o el canvi a una vacant d'acord amb la seva nova situació.

El text aprovat també defineix els criteris per valorar quins serien els ajustaments necessaris a fer per part de l'empresa i si n'hauria d'assumir el cost o es podria sufragar amb subvencions públiques. 

La proposta de canviar això parteix de l'acord assolit pel govern amb el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI). Segons el govern, aquest canvi protegirà "més eficaçment" el treball de les persones amb discapacitat i compleix el mandat del "Llibre blanc sobre ocupació i discapacitat".

 

 

 

ARXIVAT A:
Drets laboralsGovern espanyol
Anar al contingut