Rajoy intervé al debat dels pressupostos
Rajoy assegura que els pressupostos del 2001 allarguen la "decadència" del govern.
Madrid

Rajoy carrega contra el suport del PNB i CC a uns pressupostos que "allarguen la decadència"

Mariano Rajoy ha carregat amb duresa contra els pressupostos generals de l'Estat pel 2011, que considera "antisocials" i per "anar tirant", i també contra el PNB i Coalició Canària, per haver-hi donat suport. En el debat dels comptes al Congrés, Rajoy ha afirmat que aquests són els pressupostos de "la resignació, l'atur, l'afebliment de la protecció social, el càstig a les classes mitjanes i l'estocada als pensionistes". Segons ell, només serviran "per resoldre la supervivència d'un govern que s'ha especialitzat a desempallegar-se dels problemes amagant-los". Als nacionalistes bascos i als canaris els ha dit que no s'entén que els aprovin tenint en compte que l'atur també ha pujat tant al País Basc com a l'arxipèlag.

Actualitzat
Mariano Rajoy considera que els PGE del 2011 són uns "comptes d'emergència que no aspiren a res més que a anar tirant, mentre es mira de reüll als mercats financers", i que no són "socials, ni austers ni fiables". El dirigent popular ha afegit que "no sap què és pitjor, si el que tenen o el que els falta" i els ha definit d'"antisocials" perquè, segons ha subratllat, retallen la despesa en serveis socials, habitatge, sanitat, atenció a la dependència i a la discapacitat.

Rajoy ha criticat amb duresa la congelació de les pensions. Ha acusat el govern del PSOE d'haver "trencat el Pacte de Toledo, un dels més importants des de la Constitució" i d'haver congelat les pensions "de manera sagnant, només per fer veure als mercats que no dubtava a prendre decisions complicades".

El president del PP no ha estalviat crítiques al PNB i a Coalició Canària pel suport als comptes. "Sorprèn comparar l'energia amb què van rebutjar la congelació de les pensions amb l'afany amb què la defensen ara", ha etzibat als nacionalistes bascos. I ha recordat tant als uns com altres que l'atur ha pujat tant al País Basc com a les illes Canàries. Per això ha lamentat que permetin aprovar uns pressupostos que "allarguen la tardor de la decadència" del govern espanyol, cosa que "ens perjudica a tots".

Rajoy ha conclòs que calen eleccions anticipades perquè la gent "vol que a Espanya es restauri la veritat, l'esforç, que es parli d'estalvi, responsabilitat i feina". "Saben que és factible, i saben com fer-ho, i ho faran quan els deixin decidir", ha sentenciat després d'acusar José Luis Rodríguez Zapatero i el seu govern de tenir "mentalitat de nàufrag".

El debat ha tingut alguns moments de tensió quan s'han sentit crits des de la bancada socialista. El president del Congrés, José Bono, fins i tot ha hagut de cridar a l'ordre alguns diputats.

Salgado recorda a Rajoy els pactes del PP 

La ministra d'Economia, Elena Salgado, ha replicat a Rajoy que el PP va pactar amb el PNB i amb CiU el 1996 i que, aleshores, José María Aznar va arribar a dir que parlava "català en la intimitat". Salgado li ha recordat que el PNB va presumir d'haver obtingut més d'Aznar en dues setmanes que de Felipe González amb els seus governs. 

En l'obertura del debat, la ministra ha assegurat que no dubtarà a prendre més mesures d'austeritat per reduir el dèficit públic.
Anar al contingut