Vladímir Putin, durant la reunió del Consell de Seguretat rus (Reuters/Andrey Gorshkov)
Vladímir Putin, durant la reunió del Consell de Seguretat rus (Reuters/Andrey Gorshkov)
Moscou

Putin assegura que l'operació militar a Ucraïna avança "segons els plans"

El president rus acusa el govern de Kíiv d'utilitzar la població civil com a escut humà i els estrangers com a ostatges

Redacció/Agències

Discurs molt dur de Vladímir Putin. Quan fa una setmana de l'inici de la invasió d'Ucraïna, el president rus ha assegurat que l'operació militar evoluciona "segons els plans":

"L'operació especial militar avança en estricta correspondència amb el cronograma, segons els plans. Totes les missions plantejades es compleixen amb èxit."

En una reunió del Consell de Seguretat rus, Putin ha destacat l'heroisme dels soldats durant l'ofensiva i ha acusat les forces ucraïneses d'utilitzar la població civil com a escuts humans.

El president rus, Vladímir Putin
El president rus, Vladímir Putin (Reuters/Andrey Gorshkov)

El president rus, que parla sempre d'"operació especial militar" per referir-se a la invasió d'Ucraïna, també ha denunciat que el govern de Kíiv utilitza ciutadans estrangers, entre els quals hi hauria "milers de joves estudiants" com a ostatges.

Segons Putin, les tropes ucraïneses impedeixen als civils utilitzar els corredors humanitaris que l'exèrcit rus ha "habilitat a totes les zones d'enfrontaments, sense excepció, perquè els civils i els estrangers tinguin la possibilitat d'anar a un lloc segur".

El president rus ha promès que el Kremlin compensarà les famílies dels militars morts en combat amb set milions de rubles (uns 57.000 euros), als quals se sumarà un pagament addicional de cinc milions (uns 40.000 euros). A més, tots els membres de la família tindran "una compensació mensual".

Fins ara, Rússia ha reconegut unes 500 baixes militars en la invasió d'Ucraïna, una xifra que Kíiv eleva fins a uns 9.000.

Hores abans d'aquestes paraules, Putin ha parlat durant una hora i mitja per telèfon amb el president francès, Emmanuel Macron, amb qui s'ha mostrat "plenament determinat" a prosseguir amb l'ofensiva fins a aconseguir l'objectiu de "prendre el control" de tot Ucraïna, segons fonts de l'Elisi.


Rússia denuncia que Ucraïna volia aconseguir la bomba atòmica

D'altra banda, el cap del servei d'espionatge exterior rus (SVR), Serguei Narixkin, ha denunciat que Ucraïna estava treballant en la fabricació d'una bomba atòmica.

"Segons dades del Ministeri de Defensa rus, Ucraïna va conservar [de la Unió Soviètica] el potencial tècnic per crear armes nuclears i té més capacitats per aconseguir-ho que l'Iran o Corea del Nord. És més, segons dades d'intel·ligència de l'SVR, Ucraïna treballava en aquesta direcció", ha afirmat en un comunicat.

Narixkin ha apuntat que, a banda de Rússia, els Estats Units també n'estaven al corrent. Però ha acusat Washington de no posar-hi "obstacles", sinó de donar-hi "una empenta". Segons l'oficial de la intel·ligència russa, els Estats Units tenien "l'esperança que els míssils ucraïnesos amb ogives nuclears no apuntarien a Occident, sinó a l'est".

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
Anar al contingut