Imatge del primer dia de la guerra a Ucraïna amb tancs avançant sobre el territori

Rússia ataca tot Ucraïna: així ha estat l'inici de la invasió

En les primeres hores de l'atac rus s'han comptat les primeres víctimes en els dos bàndols

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Pocs minuts abans de les quatre de la matinada, Putin ha llançat una operació militar a gran escala a Ucraïna. En un missatge televisat, el president rus ha parlat d'un atac limitat al Donbass i no d'invasió.

Putin ha assegurat que l'objectiu és "desmilitaritzar" i "desnazificar" Ucraïna, mogut pels "sentiments i el dolor d'aquelles persones que viuen en molt males condicions a les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk".


Però el fet és que Ucraïna ha vist com l'ofensiva s'estava produint per les fronteres del nord, del sud i de l'est del país al Donbass i Crimea.

Zelenski declara la llei marcial

El govern ucraïnès imposa la llei marcial a tot el país. Això vol dir que s'atorguen facultats extraordinàries a les forces armades o a la policia, pel que fa a l'administració de justícia i el manteniment de l'ordre públic.

El president Volodímir Zelenski s'ha dirigit a la població per assegurar que es defensarà de la invasió russa i que guanyarà aquesta guerra. Ha demanat als seus ciutadans que mantinguessin la calma i es quedessin a casa.

Volodímir Zelenski, el president d'Ucraïna, en una compareixença pública

Poc abans que es confirmés l'atac, Zelenski ha posat en prealerta els reservistes militars d'entre 18 i 60 anys, i ha reclamat "garanties de seguretat clares, concretes i immediates" a Moscou i Occident.

Segons informacions de l'exèrcit ucraïnès, les forces russes han enviat missatges perquè els soldats ucraïnesos es rendissin, si no, actuarien "sense contemplacions".

La primera ciutat que ha tingut consciència de l'atac ha estat Harkiv, la segona ciutat del país situada a 30 quilòmetres de la frontera russa. Bombardejos han atacat l'aeròdrom militar i les bombes també han caigut en un barri residencial pròxim. Els rumors que els tancs ocupaven els carrers de la ciutat s'han confirmat més tard per les fonts de la defensa ucraïnesa.

Alarmes antiaèries a Kíev

A les 6 del matí, han començat a sonar les alarmes antiaèries a la ciutat de Kíev. Se sentien bombardejos cap a l'aeroport, a 30 quilòmetres de la capital, on es veia una columna de fum.

El Ministeri de Defensa ucraïnès confirmava la incursió per la frontera de Bielorússia. Una columna de tancs entrant per aquesta frontera, en el punt on s'ajunten les fronteres russa i ucraïnesa. Aquesta és l'entrada més directa per arribar a Kíev.

La creixent sensació de por s'ha convertit en pànic.

Ciutadans de Kíev refugiats en una estació de metro de la ciutat (Reuters/Valentin Ogirenko)

Cues a les carreteres per fugir

Tot i que l'alcalde de Kíev ha demanat als ciutadans que no sortissin de casa, a mesura que arribaven les informacions sobre l'ofensiva, la situació era de col·lapse a la ciutat, segons el corresponsal de TV3 Lluís Caelles.

Els comerços no han obert i els ciutadans anaven als caixers automàtics per treure els seus diners del banc davant de la incertesa de la situació i la por dels atacs cibernètics, que ja s'estaven produint.

Cues per treure els diners de banc als caixers automàtics a Kíev (Reuters/Valentyn Ogirenko)

La televisió ha mostrat imatges de persones tancant-se a soterranis i refugis i pregant als carrers cada cop més buits de Kíev.

Es confirmava el bombardeig a l'aeroport i l'explosió en un dipòsit de munició pròxim, on, segons fonts de Defensa ucraïneses, hi hauria hagut la primera víctima del conflicte, i un ferit.

A les 7 del matí, les sortides de la capital estaven bloquejades pels embussos de cotxes que intentaven fugir.

Les sortides de Kíev col·lapsades per ciutadans que fugen de l'atac rus (Reuters/Valentin Ogirenko)

Una imatge que també es repetia a altres punts dels país com a Mariúpol, on també s'informava de l'atac amb míssil a l'aeroport militar d'aquesta ciutat costanera del mar d'Azov  que comparteix frontera amb Rússia.

Cua de vehicles que intenten sortir de la ciutat de Mariúpol (Reuters/Carlos Barria)
Columna de fum a l'aeroport militar de Mariúpol (Reuters/Carlos Barria)

Moscou ha anunciat que suspèn la navegació en aquest mar que comparteix frontera amb Rússia.


Ucraïna assetjada per tots els flancs

L'objectiu dels atacs han estat les infraestructures i instal·lacions militars.

Edifici militar bombardejat a Brovarí, prop de Kíev (Reuters )

L'atac hauria estat simultani i coordinat en diferents fronts dels 420 quilòmetres de frontera amb Rússia, segons fonts del govern d'Ucraïna. Al nord amb un atac terrestre, i a la línia sud-occidental del país, prop d'Odessa, s'hauria fet amb paracaigudistes i tropes d'infanteria.

Les forces russes haurien entrat també per la regió de Kherson, limítrofa amb la península de Crimea, que Rússia ja es va annexionar de forma unilateral el 2014, segons fonts del Ministeri de Defensa ucraïnès.

L'ofensiva també es desenvolupa al Donbass, a Lugansk i Donetsk, on les forces separatistes amb el suport dels russos intenten arribar a controlar totalment aquestes dues regions autoproclamades com a repúbliques.

Només per la frontera de la Transnístria, a Moldàvia, no es té notícia que hi estiguin entrant tropes.

 


La població fuig

Les imatges d'èxode massiu de la població no només s'han vist a Kíev sinó que s'han reproduït a la resta del país. Això fa preveure una allau de refugiats als països veïns com Polònia o Moldàvia.

 

Ucraïna també denuncia que s'estan bombardejant les vies en direcció a la ciutat de Lviv, on es van traslladar des de Kíev personal diplomàtic d'algunes ambaixades occidentals, i una de les vies de sortida del país, prop de la frontera amb Polònia.

Una família passa a peu la frontera amb Polònia (Reuters/ Kacper Pempel)

Mitjans de comunicació moldaus informen de cues de cotxes a la frontera entre Ucraïna i Moldàvia. La presidenta moldava, Maia Sandu, ha dit que està disposada a decretar l'estat d'emergència i a acceptar totes les persones que arribin des d'Ucraïna: "Ajudarem les persones que necessiten la nostra ajuda i suport", ha dit.

 

Guerra informativa

La guerra informativa i cibernètica són dos altres fronts desplegats per l'estratègia de Putin. Les informacions i contrainformacions se succeeixen en tots dos bàndols.

L'exèrcit ucraïnès informa que haurien abatut cinc avions russos i un helicòpter, una dada que Rússia ha negat. Les forces armades russes han assegurat en un comunicat a l'agència Interfax que han neutralitzat les defenses antiaèries ucraïneses.

Fonts oficials ucraïneses han informat de la que seria la primera víctima del conflicte: una persona morta i també una altra de ferida, en l'explosió del dipòsit de munició prop de Kíev.

El Ministeri de Defensa ucraïnès també informa de set morts, nou ferits i dinou desapareguts a Odessa, on les fonts de Defensa russes han negat un atac amb paracaigudistes, però on sí que s'hi confirmen combats.

En total vuit víctimes ucraïneses. Ucraïna també reporta ferits entre els guardes de seguretat a les fronteres per l'entrada de les forces militars invasores i asseguren que s'ha utilitzat armament pesant i míssils.

El servei d'informació militar ucraïnès assegura que han recuperat la ciutat de Sxàstia, a la regió de Lugansk, i que en el combat han mort 50 soldats russos. Més tard, Ucraïna admet que en l'enfrontament han mort 40 dels seus soldats i hi hauria una dotzena de ferits.

Mentrestant el president Zelenski ha fet una crida a provocar "les màximes pèrdues possibles a l'invasor" en un comunicat emès per l'exèrcit.

Columna de vehicles militars a la ciutat d'Armiansk, a Crimea(Reuters)


Les informacions de combats i moviments de tropes són un constant degoteig i les contrainformacions fan difícil que es puguin confirmar del tot.

Mentre que les fonts oficials ucraïneses diuen que les tropes russes haurien desembarcat a les ciutats portuàries del sud d'Odessa i Mariúpol, el ministeri rus qualifica en un comunicat de "completa mentida" aquestes informacions i també les que asseguren que s'han abatut avions i tancs russos.

També nega que s'ataquin ciutats i població civil i assegura que les forces armades ucraïneses estan abandonant massivament les seves posicions.

Els combats es lliuren sobre el terreny, però tan importants són les ofensives militars com la lluita pel relat i la informació.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaVladímir Putin
Anar al contingut