Una protesta a Sant Petersburg (Reuters/Anton Vaganov)
Una protesta a Sant Petersburg (Reuters/Anton Vaganov)

"Guerra", "invasió" o "agressió": les paraules prohibides per Putin als mitjans russos

El govern rus ha tancat una ràdio i dues televisions online per no acatar les normes i acusats de difondre informacions falses i cridar a la violència

Actualitzat

A Rússia, les autoritats mantenen el control dels mitjans de comunicació i prohibeixen l'ús de determinades paraules en les informacions referents al conflicte obert a Ucraïna. No es pot parlar de guerra, agressió o invasió, per exemple; si ho fan, els mitjans s'exposen a importants multes o al tancament.

En les últimes hores, el regulador de les comunicacions rus ha interromput les emissions d'una ràdio i dues televisions de notícies online per ordre de la Fiscalia general. Assegura que es "fan crides a la violència i s'hi difon deliberadament informació falsa".

L'editor en cap de l'emissora radiofònica l'Eco de Moscou, Aleksei Venediktov, ho ha qualificat de censura. Considera que les acusacions són un insult per als ciutadans de Rússia i anuncia que ho recorrerà als tribunals. De moment, continua actiu i se'l pot seguir escoltant a través d'un enllaç que ell mateix ha compartit a Telegram.

També hi ha dues televisions online, DozhdTV i TV Rain, a les quals també els han aturat les emissions.

Entre els mitjans independents, la majoria no es volen exposar; com el prestigiós Nóvaia Gazeta, amb el seu editor, Dmitri Muràtov, Premi Nobel de la Pau, que ha decidit acatar les ordres.

El corresponsal Manel Alías ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que hi ha molt poca resistència entre els mitjans que no depenen del govern i un seguidisme total entre els oficials, a través dels quals s'informa majoritàriament la població russa.

Explica que els informatius del primer canal de televisió del país no mostren cap imatge dels atacs russos a Ucraïna, com els atacs a Khàrkiv, només dels combats al Donbass. Els mitjans utilitzen el llenguatge del Kremlin i parlen "d'operació especial per defensar el Donbass", diu.

"Podrien prescindir dels periodistes i asseure directament els portaveus del Kremlin a explicar les coses", ha dit Alías. El periodista creu hi ha molta por, potser a les represàlies o perquè molts tenen lligams familiars amb Ucraïna.

El control del govern rus de la informació sempre ha estat dur, però ara no vol que se li escapi de les mans. Segons Alías, Putin és conscient que "si els russos sabessin la veritat es girarien contra el poder."


Problemes a Facebook i Instagram

Els que també estan tenint problemes de funcionament a Rússia són Facebook i Instagram, després que han relegat els continguts dels mitjans russos RT i Sputnik.

Google també ha començat a no donar-los visibilitat. Youtube també ha bloquejat aquests canals. La Comissió Europea també els imposarà sancions. Les aplicacions d'Apple no es poden fer servir a Rússia. Netflix, per la seva banda, ha confirmat que no complirà amb la nova llei audiovisual de Rússia, que l'obligaria a incloure una vintena de canals públics per poder operar al país. Les productores nord-americanes Disney, Sony i Warner han decidit suspendre la distribució de les seves pel·lícules a les sales de cinema russes.

Informatius de Rússia TV

Aquestes i altres mesures que estan prenent governs i empreses aïllen una mica més els russos. Caldrà veure ara com afecten la societat russa. L'aïllament que havia viscut Rússia durant l'antiga Unió Soviètica és molt diferent del que viuria ara. La incipient classe mitjana i la classe més poderosa podrien deixar de gaudir d'un determinat nivell de vida o de certs mitjans i productes, raona Alias.

Manifestació a Sant Petersburg contra la guerra a Ucraïna (CCMA)

Manifestacions i detencions

D'altra banda, les protestes al carrer contra la invasió d'Ucraïna a Sant Petersburg, però també a Moscou i moltes altres ciutats russes, també s'han combatut durament i han acabat amb nombroses detencions.

Els primers dies de conflicte les protestes a 51 ciutats del país van acabar amb uns 2.000 detinguts amb la intervenció de les forces especials.

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióUcraïnaRússia
Anar al contingut