Quatre Mossos d'Esquadra s'enduen un dels detinguts i material requisat
Els Mossos han detingut setze persones i n'investiguen onze més per formar part d'un grup criminal que feia desocupacions il·legals (Mossos d'Esquadra)

Cop a un grup que feia desocupacions: expulsaven inquilins amb amenaces i violència

Els Mossos han detingut 16 persones i n'investiguen 11 més, acusades de practicar una seixantena de desocupacions extrajudicials sota l'aparença d'una empresa legal

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han desmantellat una organització criminal que feia desocupacions. Per dur a terme aquesta acció il·legal utilitzava mètodes violents i amb motivacions d'odi i discriminació racista.

Amb l'aparença d'empresa legal i sota el paraigua d'un despatx d'advocats, rebien diners en efectiu a canvi d'expulsar els inquilins sense control judicial.

Segons els Mossos, haurien fet una seixantena d'actuacions. La investigació ha revelat que, en alguns casos, els propietaris coneixien els mètodes violents utilitzats i fins i tot hi participaven.

Moguts per l'odi i la discriminació racial i ètnica

Les víctimes eren famílies vulnerables que o bé ocupaven els domicilis, o bé tenien contractes de lloguer en vigor. Segons la investigació dels Mossos, els detinguts actuaven en alguns casos moguts per l'odi i la discriminació per motiu de raça o ètnia i eren especialment violents amb persones de col·lectius de determinats orígens nacionals o ètnics.

Inicialment, els membres de l'organització criminal oferien un servei de mediació, plantejant pactes als llogaters perquè deixessin els immobles voluntàriament. Si no acceptaven les condicions, el grup criminal passava a l'assetjament, les extorsions i la violència, amb visites i amenaces telefòniques, moltes trucades a hores intempestives, talls de subministraments bàsics i danys i robatoris a l'immoble.

Si no aconseguien el seu objectiu, podien arribar a agredir algunes víctimes. Els mètodes que utilitzaven generaven ansietat i desprotecció a les víctimes, algunes de les quals han requerit atenció psicològica.

Un agent dels Mossos d'Esquadra revisa les armes requisades durant la investigació del cas
En els escorcolls, els Mossos han trobat dues armes de foc, altres armes prohibides, documentació i diners en efectiu (Mossos d'Esquadra)

Presó provisional per a dos dels detinguts

Els Mossos han detingut setze persones d'entre 27 i 59 anys, a la comarca del Baix Camp i a l'àrea metropolitana de Barcelona, i n'investiguen onze més per una seixantena de desocupacions extrajudicials a Catalunya.

De moment, el jutge ha acordat presó provisional sense fiança per a dos dels detinguts, i per a sis arrestats més, el magistrat ha dictat llibertat provisional amb l'obligació de comparèixer al jutjat sempre que siguin requerits.

La causa està oberta pels delictes de lesions, violació de domicili, danys, coaccions, assetjament, robatori amb força, amenaces, contra la integritat moral en l'exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques, descobriment i revelació de secret, falsificació de document públic, robatori amb violència i pertinença a organització criminal.

Vuit mesos d'investigació per una vulneració de drets continuada

Els Mossos van iniciar la investigació fa vuit mesos en constatar un increment de desocupacions extrajudicials relacionades amb una empresa altament jerarquitzada que, per aconseguir expulsar els ocupants dels pisos, vulnerava de manera continuada els seus drets.

Durant la investigació, també es van escorcollar alguns domicilis, on es van trobar dues armes de foc, altres armes prohibides, documentació sobre els casos i grans quantitats de diners en efectiu.

Cinc dels detinguts tenien antecedents per coaccions, amenaces, tracte degradant, lesions, danys, robatoris amb força i tràfic de drogues. Els Mossos no descarten més detencions, encara que donen per totalment desmantellada la banda.

 

ARXIVAT A:
HabitatgeMossos d'Esquadra
Anar al contingut