El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pissarello, compareix en roda de premsa per valorar la retirada de l'…
El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pissarello, compareix en roda de premsa per valorar la retirada de l'estàtua de Franco de la mostra al Born CCM, aquest divendres 21 d'octubre (HORITZONTAL)

Pisarello no es penedeix de la instal·lació de les estàtues però admet que no han aconseguit explicar el seu sentit

ACN Barcelona.-El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha assegurat aquest divendres que l'Ajuntament no es penedeix de la instal·lació de les estàtues franquistes a l'esplanada del Born, però ha admès que no han aconseguit explicar el seu sentit. "No només no ens en penedim sinó que considero que és una exposició que ha estat un encert perquè ha provocat una reflexió pública al voltant de la impunitat del franquisme. Però hi ha coses que s'haurien d'haver explicat millor", ha apuntat en roda de premsa, on ha subratllat que s'hauria d'haver aclarit millor quin era el vincle entre les figures i l'exposició. Pisarello ha lamentat les actuacions de rebuig contra l'estàtua però també ha dit que les pot entendre. També ha opinat que les diferents forces polítiques i veus antifranquistes s'haurien d'haver posat d'acord i tenir una posició comuna.

"Definitivament no". Així ha reaccionat Pisarello quan els periodistes li han preguntat si pensava que la instal·lació de les estàtues franquistes havia estat un error. El primer tinent d'alcalde ha assegurat que no es penedeixen d'aquesta decisió, sinó que consideren que "l'exposició ha estat un encert" perquè "s'ha produït una reflexió pública al voltant de la impunitat del franquisme i s'ha trencat un silenci". Al seu parer, a més, era "legítim" fer-ho en un espai com el Born, que és "l'epicentre de la memòria del 1714 i ho continuarà sent, però també és un espai adient per recordar d'altres memòries de la repressió per causes polítiques". Ara bé, sí que ha reconegut que "hi ha coses que s'haurien d'haver indicat de manera molt més clara" i que s'hauria d'haver aclarit quina era la vinculació entre les estàtues i l'exposició de dins del recinte del Born, que aquestes imatges pretenien "interpel·lar i convidar els vianants perquè visitessin la mostra". En aquest sentit, ha explicat que ja estaven preparats uns plafons explicatius per aprofundir en aquesta qüestió. També ha opinat que com que la polèmica es va iniciar a l'estiu arran d'unes filtracions, segurament hagués calgut que les diferents veus de l'antifranquisme i també els partits polítics dialoguessin més per intentar tenir una posició comuna. "Ha faltat més diàleg", ha dit. De fet, ha apuntat que algunes entitats de víctimes van començar rebutjant la mostra per després entendre-la. Pisarello no ha volgut utilitzar la expressió "condemna", però sí que ha lamentat alguns actes de rebuig contra l'estàtua de Franco, per una qüestió patrimonial. Ara bé, també ha dit que ho pot entendre, perquè hi ha "moltes ferides obertes". El segon tinent d'alcalde ha dit que l'Ajuntament no buscava que passés el que ha passat, i ha explicat que s'ha decidit retirar les estàtues quan han estat malmeses. És més, ha apuntat que els atacs a les estàtues "vénen a confirmar que hi havia un tema que s'havia de posar sobre la taula, que la impunitat s'havia de discutir, que el tema del franquisme no està prou discutit a Catalunya i Espanya", i tot plegat "corrobora per tant la necessitat de dur a terme aquest tipus d'exposicions".

Anar al contingut