Madrid

Pedro Sánchez reitera el seu "no" a Rajoy i es compromet a consultar a la militància qualsevol pacte de govern

El líder del PSOE descarta un acord amb Rajoy perquè diu que no el vol indultar i es mostra obert tant amb Podem com amb Ciutadans amb qui, subratlla, no vol parlar de seients

RedaccióActualitzat

El PSOE deixa Mariano Rajoy sense esperança. Aquesta és l'expressió que ha fet servir el secretari general del partit, Pedro Sánchez, per reiterar que no votarà a favor de la seva investidura.

En el marc del comitè federal del PSOE més transcendent dels últims temps, Sánchez ha repetit el seu discurs de les últimes setmanes: el PP no ha de governar, però Rajoy ha de "presentar-se a la investidura o marxar a casa". Assegura que, si passa això, els socialistes estan disposats a intentar formar govern i està obert a negociar tant amb Podem com amb Ciutadans.

Sigui quin sigui el resultat de les negociacions, Sánchez s'ha compromés a consultar a la militància qualsevol pacte de govern. Assegura que qualsevol decisió que es pugui prendre "de negociació i d'acord" tindrà "tots els filtres possibles, totes les garanties" i serà ratificat pel comitè federal. Però, a més, ha dit, se sotmetrà a l'opinió de les bases amb "una consulta a la militància".

El PP, aïllat

En el seu discurs, Sánchez s'ha dirigit directament a Rajoy: "Abandona l'esperança, el PSOE no et votarà". Assegura que el seu partit no "l'indultarà". Amb aquesta frase, el líder dels socialistes ha recordat els casos de corrupció del PP. Ha citat la imputació del PP, el "cas Acuamed", que diu que esquitxa la número dos del govern de Rajoy, i l'operació al País Valencià. Per això diu que el millor és que vagi a l'oposició:

"Mai diré que el PP és un partit corrupte. Crec que és fonamental que sigui un partit fort per al nostre sistema polític, però és evident que ha de passar a l'oposició i renovar lideratges. Si no, no hi haurà regeneració democràtica"

Per Sánchez, el Partit Popular està aïllat. Diu que és una situació inèdita que el partit que més vots va obtenir sigui "el que menys opcions té de poder formar govern". Assegura que això és deu a les polítiques de Rajoy i a l'estratègia del PP d'"instrumentalitzar les institucions públiques":

"El PP va confondre la majoria absoluta amb l'absolutisme" 

Polítiques, no càrrecs

Pedro Sánchez també s'ha referit a les negociacions per formar govern. Diu que mirarà a dreta i esquerra, però ha definit les seves prioritats, en una part del discurs que s'interpreta com un missatge a Podem. El secretari general del PSOE ha reiterat que no vol parlar de la composició del govern, sinó de polítiques.

Entre les polítiques concretes ha citat un gran acord per la "recuperació econòmica justa" que inclou un nou sistema fiscal i derogar la reforma laborar; un pacte per l'educació, la ciència i la cultura; la lluita contra la "el terrorisme masclista"; assegurar el futur de les pensions; la regeneració democràtica i la lluita contra la corrupció; la paritat; la solidaritat amb els refugiats, i la reforma de la Constitució per donar resposta a "la qüestió catalana".

Pedro Sánchez assegura que el "per a què" definirà el "qui".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut