Iraq

Més de 600.000 iraquians han mort des de la invasió

A l'Iraq, l'explosió de diverses bombes a Bagdad ha causat almenys dos morts i més d'una desena de ferits. Els atacs tenien com a objectiu les forces de seguretat i un cop més algunes de les víctimes són civils. Justament avui s'ha conegut un estudi de la revista mèdica britànica "The Lancet" que calcula que des de la invasió de l'Iraq, l'any 2003, 600.000 iraquians han mort com a conseqüència directa de la violència, i 54.000 més, en relació amb el precari estat del país. Les xifres s'allunyen molt dels 30.000 civils morts que el president George Bush va reconèixer el desembre passat.

Actualitzat

El nombre d'iraquians que han mort i que previsiblement encara serien vius si no s'hagués produït la invasió al país àrab és, segons l'estudi de "The Lancet", de 655.000. D'aquests, 601.000 han mort des del 2003 com a conseqüència directa de la violència i la resta, 54.000, a causa de factors relacionats indirectament amb la situació que viu el país.

"The Washington Post", que recull l'estudi en la seva edició, assenyala que es tracta d'una xifra 20 vegades superior a la de 30.000 civils iraquians morts que el president nord-americà, George W. Bush, va citar en un discurs el passat mes de desembre, i més de 10 cops més gran que les 50.000 víctimes que comptabilitza el grup d'investigació britànic Iraq Body Count.

L'estudi l'han elaborat metges iraquians seguint els criteris epidemiòlegs de la Facultat Bloomberg de Sanitat Pública de la Universitat John Hopkins, dels Estats Units. Els resultats es basen en enquestes fetes entre el passat 20 de maig i el 10 de juliol a més de 1.800 famílies triades a l'atzar i amb una mitjana de set membres. Als enquestats se'ls va preguntar sobre la mort de familiars en els catorze mesos anteriors a la invasió i en els catorze mesos següents. Els metges iraquians van demanar certificats de defunció en el 87% dels casos i en el 90% els els van facilitar.

Els investigadors van concloure que la taxa de mortalitat a l'Iraq el 2002 era de 5,5 morts per mil persones per any, mentre que després de la invasió ha pujat fins a 13,3 morts per mil persones per any.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut