Més de 120 morts en una estampida en un camp de futbol a Indonèsia

Uns 3.000 seguidors locals han saltat al camp després que l'equip ha perdut i, quan la policia ha llançat gasos lacrimògens, s'ha produït una allau humana

RedaccióActualitzat

Almenys 125 persones han mort aquest diumenge a la matinada en una allau humana en un estadi de futbol a l'illa indonèsia de Java. També hi ha 323 persones ferides.

Els fets s'han desencadenat quan uns 3.000 seguidors de l'equip local, l'Arema, han saltat al terreny de joc perquè el seu equip havia perdut. Un cop allà han començat a atacar els jugadors de l'equip rival, el Persebaya Surabaya, i la policia ho ha intentat evitar.

També ha volgut desallotjar totes les persones que hi havia a la gespa. Llavors han llançat gasos lacrimògens, que han esperonat l'estampida. Un grup d'aficionats s'ha dirigit a la sortida, s'ha fet un tap i alguns han mort asfixiats, segons ha explicat el cap de policia, Nico Afinta.

Aquest és el moment. Advertim que les imatges són dures i poden ferir sensibilitats:

 

Els espectadors també han fet malbé cotxes de la policia i hi ha hagut desperfectes de vehicles fora de l'estadi.

El ministre de Seguretat del país ha afirmat que hi hauria unes 4.000 persones més de la capacitat màxima de l'estadi.

Diversos supervivents i testimonis han denunciat l'actuació de la policia, que a més de llançar els gasos lacrimògens, ha fet servir porres i ha fet "cops i puntades de peu" contra alguns seguidors, segons relaten mitjans locals.

En aquesta línia, el director d'Amnistia Internacional Indonèsia, Usman Hamid, ha emès un comunicat en què afirma: "Fem una crida a les autoritats perquè facin una investigació ràpida, exhaustiva i independent sobre l'ús de gasos lacrimògens a l'estadi i s'assegurin que els que hagin comès violacions siguin jutjats i no rebin simplement sancions internes o administratives".

La policia ha intervingut amb cotxes a la gespa, que han quedat destrossats
La policia ha intervingut amb cotxes a la gespa, que han quedat destrossats (Reuters)

El president del país, Joko Widodo, ha ordenat que s'investigui la seguretat que hi ha als partits de futbol i ha ordenat que, fins que s'acabi aquesta investigació, tots els partits de la Lliga d'Indonèsia se suspenguin.
 

Una de les tragèdies més grans en un estadi

Aquests fets han passat a la ciutat de Malang, a l'est de l'illa, i es tracta d'una de les tragèdies amb més morts que han passat mai en un estadi.

La policia ha actuat un cop finalitzat el partit
La policia ha actuat un cop finalitzat el partit ( Reuters)

N'hi ha hagut, però, d'altres. El 1964, 320 persones van morir i més de 1.000 van resultar ferides durant una estampida en una eliminatòria olímpica Perú-Argentina a Lima.

El 1985, 39 persones van morir i 600 més van quedar ferides a l'estadi Heysel de Brussel·les, Bèlgica, quan els aficionats quan un mur els va caure a sobre durant la final de la Copa d'Europa entre el Liverpool i la Juventus.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut