El sindicat USTEC-STEs  en una manifestació
El sindicat USTEC-STEs en una manifestació
Barcelona

L'USTEC alerta que els directors d'escola podran triar la meitat de professors a dit

El sindicat USTEC-STEs ha tingut accés a un esborrany de decret del Departament d'Ensenyament que preveu que els directors d'escoles i instituts puguin triar el 50% dels seus professors a dit. El sindicat alerta que es vol desmantellar un model democràtic d'escola pública, desregularitzar l'assignació de llocs de treball i introduir l'arbitrarietat en la selecció de la plantilla.

RedaccióActualitzat
El sindicat USTEC-STEs ha alertat aquest divendres que el Govern planeja que el 50% dels llocs de tasques dels centres públics catalans podran ser elegits per la direcció de l'escola i avaluats en una comissió, si s'aprova la quarta versió de l'esborrany del decret de provisions de plantilles de la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat, a què ha tingut accés el sindicat.

En roda de premsa, la portaveu d'USTEC-STEs, Rosa Cañadell, i David Córdoba, membre del secretariat nacional del sindicat, han fet públic aquest document que desplega la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i detalla que la direcció "intervé en la definició dels requisits específics exigits per ocupar determinats llocs de treball de la plantilla docent", d'acord amb el projecte educatiu del centre.

Aquests requisits, proposats per la direcció, poden ser addicionals, d'experiència del professor, de titulació o de "capacitació professional del docent", i poden proposar característiques de funcions individualitzades del perfil específic dels llocs de treball d'especial responsabilitat, reservats a l'equip directiu, segons el text.

Segons ha explicat Cañadell, s'establirà a més una avaluació del compliment del lloc de treball a través d'una comissió, formada per un inspector, la direcció i professionals que, sota criteris encara per determinar, controlarà si els docents encaixen en el perfil i s'estudiarà la seva competència com a professor.

L'assignació "a dit" afectarà, segons la portaveu, tot el personal interí, els funcionaris sense plaça fixa i fins i tot els permanents, als qui, després de l'esmentada avaluació, poden reubicar en un centre de la mateixa zona escolar o adscriure'l tasques sense docència.

Concretament, l'USTEC-STEs ha apuntat que la borsa d'interins deixarà d'estar regida per criteris d'antiguitat com fins ara, per la qual cosa "pot deixar sense feina interins que porten 20 anys treballant", ha avisat Cañadell.

Segons l'esborrany, el director del centre podrà seleccionar també al personal interí docent per cobrir substitucions temporals que reuneixi "els criteris de més mèrit i capacitat i s'adeqüi millor a les peculiaritats del centre".

"Desmantellar el model democratic"

Cañadell ha qualificat l'esborrany d'un "intent de jerarquitzar les relacions dins dels centres i de controlar al professorat", a més de desmantellar un model democràtic d'escola pública, desregularitzar l'assignació de llocs de treball, introduir l'arbitrarietat en la selecció de la plantilla, i no consolidar els equips, entre d'altres conseqüències.

Per aquesta raó, ha demanat a la Conselleria la retirada del document i ha criticat que s'ha gestat durant mig any a la Junta de Directors "en el més absolut secret i totalment al marge dels sindicats".
Anar al contingut