L'exagent de la CIA que es dedica a "caçar" iots de milionaris russos

La història del #YatchWatch i la "vigilant" dels iots d'oligarques russos

Òscar ArmengolActualitzat

Fa setmanes, fins i tot abans de l'esclat de la guerra, que milers d'usuaris segueixen a les xarxes socials i als webs de recerca d'embarcacions cada moviment dels superiots d'oligarques russos repartits pel planeta.

Aprenents de detectiu o d'espia que en busquen fotos, investiguen qui n'és el propietari i els van afegint a la llista, cada cop més llarga, d'actius immobilitzats pels governs occidentals.

Però la creadora del hashtag #YachtWatch té un currículum més professional. Exagent de la CIA, ara escriptora, viu a Barcelona i es va interessar pels iots tot preparant la seva pròxima novel·la. Alex Finley --no és el seu nom real, sinó un pseudònim-- explica a TV3 com va començar aquest fenomen: "El 14 de gener, per casualitat, jo era a dalt de Montjuïc i vaig fer una foto del port. I vaig tuitejar que podíem veure quatre iots russos que eren aquí en aquell moment".

 

"Un altre dia vaig passar per l'altra banda, i també casualment el Solaris, un dels iots d'Abramovich, va sortir a fer proves de navegació. Vaig fer-li unes quantes fotos i les vaig penjar a Twitter". Això va ser l'inici de #YachtWatch, tal com l'explica Finley.

El Solaris va salpar de Barcelona el 8 de març, 48 hores abans que el Regne Unit sancionés Abramovich, i ara és a Turquia, on el van rebre amb protestes.

La setmana anterior havia deixat el port de la capital catalana un altre iot rus, igual de luxós: el Galactica Super Nova, de Vagit Alekperov, actualment en parador desconegut.

Amb 40.000 seguidors a Twitter, Finley assegura que no la sorprèn l'interès que aixeca el tema: "Vigilar els iots és divertit, en certa manera. La guerra és una situació terrible i això és una mena d'alliberament".

Per Finley, hi ha un punt d'alegria per la desgràcia aliena, "quan els rics perden les seves joguines".

"Aquests oligarques han obtingut els seus diners de forma il·legal, els han robat al poble rus. Perseguir aquestes joguines et fa sentir que hi ha una mica de justícia."

Finley creu que les sancions són una manera de dir "això s'acaba, o dones suport al dictador o a la democràcia. I les dues coses no pot ser".

L'Eclipse, un superiot¡ vinculat a Abramovich, amarrat a Marmaris, a Turquia
L'Eclipse, un superiot vinculat a Abramovich, amarrat a Marmaris, a Turquia (Reuters/Yoruk Isik)

Després que divendres va marxar de Barcelona un altre iot, l'Aurora --el seu propietari, Andrei Molxanov, no és a la llista negra de la Unió Europea--, ara en queden dos d'oligarques russos a les drassanes MB92 del port de Barcelona.

Un, encara en reparació, ara tapat per unes lones, és el Palladium, de Mikhaïl Prokhorov, i l'altre és el Valerie, l'únic dels que és a la capital catalana que fins ara han immobilitzat per les autoritats espanyoles.

Les drassanes MB92 són un dels líders mundials en manteniment, reparació i reforma de superiors.

El Valerie, de Serguei Txemezov, va ser el primer superiot retingut pel Ministeri de Transports, el 15 de març passat. Poc després, el van seguir el Lady Anastasia, d'Aleksandr Mikheiev, a Calvià, i el Crescent, d'Igor Setxin, a Tarragona.

El Crescent, d'Igor Setxin, immobilitzat al port de Tarragona
El Crescent, d'Igor Setxin, immobilitzat al port de Tarragona (Reuters/Albert Gea)
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut