Igualada

L'Anoia es queda sense cinemes, després del tancament del Kursal d'Igualada

Els cinemes Kursal d'Igualada, oberts des del 1970, han tancat portes després d'una última sessió aquest dijous. No han pogut resistir la caiguda de públic i l'increment de l'IVA i tampoc no disposaven dels diners necessaris per a la digitalització de les sales. Amb aquest tancament, l'Anoia es queda sense cap programació fixa de cinema.

Redacció/ACNActualitzat

Les màquines del Kursal d'Igualada han projectat aquest dijous l'última pel·lícula. Quaranta-quatre anys després de la inauguració, els projectors de les tres sales posaven el punt final, de moment, a la història del cinema en aquesta ciutat. L'increment de l'IVA cultural al 21%, la caiguda de públic i el fet de no disposar dels diners per poder fer front al procés de digitalització de les sales l'han portat a aquesta situació.

Amb la seva desaparició, la comarca de l'Anoia es queda sense cap programació estable de cinema. Els igualadins i els anoiencs han volgut retre un últim homenatge a la sala i s'ha organitzat una campanya a les xarxes socials per acomiadar-se'n.

Al desembre, el govern va aprovar el Pla de Digitalització de les sales de cinema, que establia que les sales amb sistema analògic havien de fer aquest 2014 el salt al sistema digital. A finals de l'any passat, un 52% dels cinemes catalans encara treballava amb el sistema antic. Un era el Kursal, que, com que no es va acollir a les subvencions de la Generalitat, no ha pogut fer front a les despeses del canvi tecnològic.

Sense tecnologia digital, moltes estrenes no arribaven a Igualada i els espectadors han acabat anant a Abrera o a Manresa, els cines més propers.

Tot i que l'entrada era entre un i dos euros més barata que a Barcelona i que hi havia descomptes el dia de l'espectador i el dia de la parella, hi havia jornades en què, entre totes les sessions, no hi anaven més de 10 persones. Amb el tancament de l'únic cinema d'Igualada es perd una oferta cultural i d'oci que dinamitzava el centre de la ciutat.

El tancament del Kursal s'afegeix al de l'emblemàtic Saló Rosa, el cinema de la Rambla d'Igualada que va tancar ara fa tres anys, i deixa sense cine una comarca, l'Anoia, que havia arribat a tenir una desena de sales. Aquests cinemes tenien actualment cinc treballadors en plantilla.

La sala se suma a d'altres tancaments, com el dels cinemes Alexandra i Urgell, de Barcelona; l'Atlàntida, de Manresa, o Les Bruixes, d'Altafulla.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut