París

L'Agència Espacial Europea busca futurs astronautes i anima les dones a presentar-s'hi

Els candidats hauran de passar un dur procés de selecció de l'ESA, que vol fer un "canvi generacional" del seu cos d'astronautes

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

S'obre una possibiltat per als i les joves que somien arribar a ser astronautes. Per primera vegada en 11anys, l'Agència Espacial Europea (ESA) busca nous candidats a astronauta per renovar la seva plantilla.

És la quarta campanya de reclutament de la història de l'organisme, que té la intenció d'aconseguir un relleu generacional. Es persegueix també incrementar el nombre de dones i, possiblement, de persones amb discapacitat.

 

 

Comença la carrera espacial per als joves candidats a ser astronauta europeu (Agència Espacial Europea)

 

Un dur procés de selecció

Hi ha molt poques places. De fet, només s'escolliran quatre o sis candidats, que hauran hagut de superar un llarg procés de selecció. Les sol·licituds s'han d'enviar a partir del 31 de març i fins al 28 de maig a través del web de l'ESA Career. Després s'iniciarà un procés de selecció en 6 etapes que s'espera que acabi l'octubre del 2022.

A l'anterior campanya de reclutament, el 2008, dels més de 8.000 aspirants menys de deu van arribar al final del procés de selecció. Thomas Pesquet, un astronauta francès que actualment té 43 anys, va ser un d'ells. Ara, en plena preparació per a la seva segona missió a bord de l'Estació Espacial Internacional (ISS), anima els candidats a presentar-se a la campanya:

 

 

Els nous astronautes europeus volaran a l'Estació Espacial Internacional i també a la Lluna (Agència Espacial Europea)

 

Relleu generacional

Els 22 països que formen part de l'Agència Espacial Europea volen entrar en una "nova era de l'exploració espacial" i per fer-ho volen comptar amb una nova generació d'astronautes, que conviurà amb l'actual.

Les futures missions de l'ESA, creada el 1975, són volar a l'Estació Espacial Internacional, però també a la Lluna, juntament amb el programa nord-americà Artemisa, que preveu instal·lar una base permanent a la Lluna en la pròxima dècada. Els astronautes europeus tenen reservats tres seients a bord de la futura estació orbital a la Lluna, Gateway.  

 

Més dones en plantilla

Davant de tots aquests reptes, l'agència europea "anima vivament les dones a presentar candidatura", per ampliar la diversitat de gènere.

David Parker, director de l'exploració humana i robòtica de l'ESA, assegura que la idea és "reforçar la diversitat de gènere" de la plantilla.

"Representar totes les parts de la nostra societat és una preocupació que ens prenem molt seriosament."

 

No és gratuït que el cartell de propaganda de la campanya de reclutament el protagonitzi precisament una noia, una possible futura astronauta. A la campanya anterior, del 2008, les dones van representar només el 16 per cent de les candidatures.

Parker ha anunciat que l'objectiu d'aconseguir més diversitat entre els treballadors es podria aplicar també a les discapacitats físiques:

"La diversitat a l'ESA no només ha de tenir en compte l'origen, l'edat, els antecedents o el gènere dels nostres astronautes, sinó també potser discapacitats físiques. Per fer realitat aquest somni, al costat del reclutament d'astronautes llanço el Projecte de Viabilitat de Parastronaut."

 

L'Agència Espacial Europea afronta nous reptes i busca una plantilla "diversificada" (Agència Espacial Europea)


Perfil dels candidats

Els candidats a astronauta europeu han de tenir, preferiblement, entre 27 i 37 anys, i han de procedir d'alguns dels 22 estats membres de l'ESA.

El contingut de les proves es donarà a conèixer aquest dimarts al migdia, però ja se sap que l'exigència per treballar en òrbita és molt elevada des de diferents punts de vista: el científic, el tècnic, el físic i el psicològic.  

El coneixement d'idiomes també és clau entre els múltiples criteris de selecció existents, que, finalment, també son polítics a l'hora de triar un candidat.

 

 

Sis homes i una dona

L'actual cos d'astronautes europeu el componen 7 membres, 6 homes i 1 dona. Són els alemanys Alexander Gerst i Matthias Maurer, els italians Luca Parmitano i Samantha Cristoforetti, el francès Thomas Pesquet, el britànic Timothy Peake i el danès Andreas Mogensen.

La futura promoció comptarà per primera vegada amb un "cos de reserva", a banda del principal.

El director general de l'ESA, Jan Wörner, està satisfet del paper que ocupa l'ESA a la carrera espacial al món, però creu que de cara al futur és essencial "ampliar la mirada".

"Aquest procés de contractació és el primer pas i espero veure l'agència desenvolupar-se en tots els àmbits de l'exploració i la innovació espacial amb els nostres socis internacionals en els propers anys."

 

L'ESA té tres seients reservats a la futura estació orbital a la Lluna, Gateway (Agència Espacial Europea)
ARXIVAT A:
CiènciaUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut