Tbilisi

La diplomàcia intensifica esforços per frenar la violència entre Rússia i Geòrgia

La comunitat internacional està fent mans i mànigues per posar fi a la violència entre Geòrgia i Rússia per Ossètia del Sud. Els Estats Units i la Unió Europea han intensificat els contactes diplomàtics per tornar la pau a la zona. En una declaració institucional, el president dels Estats Units, George Bush, ha qualificat les accions de Rússia d'"invasió" en tota regla i ha instat Moscou a acceptar el pla de pau proposat per la Unió, els Estats Units i l'OSCE, un pla que ja compta amb la signatura de Geòrgia. De la seva banda, el president de torn de la UE, Nicolas Sarkozy, ha interromput les seves vacances per viatjar aquest dimarts a Moscou i a Geòrgia.

Actualitzat

Rússia ha rebutjat l'alto el foc signat unilateralment per Geòrgia i continua prenent posicions a la zona oest de la república caucàsica al.legant que es tracta d'una operació "preventiva". L'exèrcit rus ha entrat dins del país, ha aconseguit el control de la ciutat de Gori i se situa ja a 60 quilòmetres de la capital georgiana, Tbilisi. El president georgià, Mikhaïl Saakaixvili, ha afirmat que la majoria del territori està ocupat per les tropes russes i replega les tropes al voltant de la capital.

El president rus, Dmitri Medvédev, ha confirmat que la capital d'aquesta república secessionista que reclama Geòrgia està sota control de les tropes d'interposició desplegades per Moscou "de manteniment de la pau". Després de reunir-se amb els seus alts comandaments militars i el primer ministre, Vladímir Putin, Medvédev ha declarat que les tropes moscovites han pres a Geòrgia el control de la ciutat de Tskhinvali, la capital de la regió separatista.

Un cop ha aconseguit el control de Tskhinvali, Rússia ha volgut impedir que els militars georgians ataquessin Ossètia del Sud des de la banda oest del país i ha dut a terme el que el Kremlin ha qualificat com un "atac preventiu". L'operació per expulsar les tropes georgianes s'ha fet des de la zona d'Abkhàzia, a l'oest de Geòrgia, fins a Senaki, una població estratègicament important perquè concentra el nus de transports que uneix el nord-est del país amb el sud-est. Per fer aquest atac, Rússia tenia 9.000 soldats i 350 equips militars que hi va desplegar diumenge.

Mentrestant, la televisió pública georgiana ha informat que el president del país, Mikhaïl Saakaixvili, ha firmat un document unilateral d'alto el foc davant el cap de la diplomàcia francesa, Bernard Kouchner. Kouchner, en qualitat de representant de la presidència semestral de la UE, està fent de mediador en el conflicte entre Tbilisi i Moscou. Rússia ja ha confirmat que no signarà aquest document.

Crides a la fi de les hostilitats

Les crides internacionals al cessament de les hostilitats i a una sortida negociada del conflicte són cada vegada més altes i, fins i tot, amenaçadores. George Bush ha qualificat la resposta russa de "violència inacceptable" i de "resposta desproporcionada de Rússia". A més, el president nord-americà ha condemnat "de manera contundent" el bombardeig a Ossètia del Sud. Hores abans, el vicepresident nord-americà, Dick Cheney, ha assegurat que l'agressió russa no ha de quedar impune i ha advertit: "Tindrà greus conseqüències en les seves relacions amb els EUA".

Aquestes declaracions de la Casa Blanca han rebut una resposta immediata del Kremlin. El primer ministre rus, Vladímir Putin, ha acusat amb contundència els Estats Units d'ajudar Geòrgia. "Malauradament, alguns dels nostres socis no ens estan ajudant i fins i tot intenten intervenir-hi. Em refereixo al fet de portar tropes georgianes des de l'Iraq en avions nord-americans", ha dit Putin. 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut