Ossètia del Sud

Ossètia del Sud, un territori prorús oposat a Geòrgia

Les relacions entre Moscou i Tbilisi s'han degradat acceleradament des de l'arribada al poder a Geòrgia de Mikhaïl Saakaixvili el 2004. Rússia no veu amb bons ulls la intenció de Saakaxvili d'entrar a l'OTAN mentre que Geòrgia acusa Moscou de voler annexionar-se les dues repúbliques separatistes d'Abkhàzia i Ossètia del Sud, on la majaoria d'habitants tenen passaport rus. Ossètia del Sud va proclamar en referèndum la seva independència respecte de Geòrgia el 19 de gener del 1992, així com la voluntat d'unir-se a Ossètia del Nord com a part integrant de la Federació Russa.

Actualitzat

Ossètia del Sud és un petit territori de 3.900 quilòmetres quadrats fronterer amb Rússia. La seva població, uns 70.000 habitants, se senten russos i no volen saber res amb els georgians. L'endemà de la caiguda de la Unió Soviètica, Geòrgia i Ossètia del Sud van aprofitar per autoproclamar-se independents. Però, mentre Geòrgia ho feia de Moscou, Ossètia del Sud ho feia respecte a Tbilisi. Per deixar-ho clar, i paradoxalment, es van autodefinir com a "república soviètica". No cal dir que el Parlament independent georgià no va trigar ni un minut a decretar la dissolució de la regió autònoma osseta.

El 7 de gener del 1991, el president soviètic Mikhaíl Garbatxov anul·la les mesures preses pels georgians i envia tropes de reforç a Ossètia, on nacionalistes georgians i ossetes se les tenen. Tot i això, les forces separatistes ossetes derroten les georgianes i el 19 de gener de 1992 Ossètia del Sud celebra un referèndum on més del 90% dels electors voten a favor de la independència i la reunifiació amb Ossètia del Nord, que forma part de la Federació Russa.

Un acord d'alto el foc conclòs el juny del 1992 permet el desplegament a la frontera entre Geòrgia i Ossètia del Sud d'una força d'interposició tripartida integrada per soldats ossetes, georgians i russos. El seu objectiu: mantenir l'"statu quo". Però els incidents continuen. L'agost del 2004, uns violents enfrontaments entre ossetes i georgians provoquen desenes de morts als dos bàndols. Ara, quatre anys després, uns nous enfrontaments han provocat un conflicte militar obert entre Rússia i Geòrgia.

Anar al contingut