Gori

La Creu Roja qualifica de "molt greu" la situació humanitària a Ossètia del Sud

Molt greu. Les organitzacions humanitàries estan preocupades per la situació humanitària a Ossètia del Sud després de quatre dies de conflicte entre Geòrgia i Rússia. Les víctimes del conflicte no paren de créixer, tot i que la xifra exacta varia segons la font. Segons els mitjans russos, els morts estan entre 1.600 i 2.000, mentre que Geòrgia només reconeix la mort de 130 civils i personal militar i situa el nombre de ferits en 1.165. Per la seva banda, l'Agència de les Nacions Unides per als refugiats, l'ACNUR, estima entre 10.000 i 20.000 els refugiats causats pel conflicte.

Actualitzat

La població de Gori, molt a prop d'Ossètia del Sud, s'ha buidat després dels bombardejos de l'exèrcit rus cap a objectius civils. Els habitants se senten més segurs dormint al ras, ja que la ciutat és un dels objectius de l'artilleria.

A Gori ja s'hi ha desplaçat una delegació de la Creu Roja Internacional, que espera que aviat hi hagi garanties de tots dos bàndols per poder accedir a Ossètia del Sud. L'organització, que espera poder enviar un avió amb material humanitari aquesta mateixa setmana, ha definit la situació al Caucas com a "molt greu". No ha estat l'única ONG que s'hi ha pronunciat. Amnistia Internacional ha fet una crida a respectar el dret internacional humanitari i a la protecció de la població civil.

La UE hi envia ajuda

La Comissió Europea ha anunciat que destinarà un milió d'euros per ajudar la població civil afectada pel conflicte armat entre Geòrgia i Rússia. Tot i que encara no hi ha una xifra de víctimes contrastada per fonts neutrals, l'executiu de Brussel·les ha expressat la seva preocupació per les informacions que arriben de la zona i que indiquen que hi podria haver milers de civils morts i un nombre indeterminat de persones que han hagut de fugir de casa seva.

Al llarg de tot el dia, els països de la UE han accelerat els tràmits per repatriar els ciutadans europeus residents a Geòrgia. Centenars d'estrangers ja han marxat de la república caucàsica, la majoria a través d'Armènia.

D'altra banda, la Unió Europea creu necessari que la sortida de la crisi passi per la fi immediata de les hostilitats, la retirada de les tropes a les seves posicions anteriors i el respecte a la sobirania i la integritat territorial de Geòrgia. Uns punts en què coincideix Washington, que adverteix que si no és així les seves relacions amb Moscou es veuran perjudicades.

Finalment, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va tornar-se a reunir d'urgència per quart dia consecutiu i sense aconseguir arribar tampoc a una declaració conjunta que demani el cessament de les hostilitats.

D'altra banda, el principal banc de Geòrgia ha suspès les seves activitats de préstec i ha deshabilitat els serveis de banca per internet fins al 18 d'agost, a causa del conflicte armat. La mesura s'ha pres d'acord amb les instruccions rebudes per part del servei de supervisió financera del país.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut