Tbilisi

Una delegació internacional arriba a Geòrgia per intentar frenar l'escalada bèl·lica

Una delegació de la Unió Europea, l'OTAN, l'Organització per a la Seguretat i Cooperació en Europa, i els Estats Units ha arribat a Tbilisi per intentar mediar en un alto el foc que posi fi als combats entre els exèrcits rus i georgià a Ossètia del Sud. Mentrestant, Nicolas Sarkozy, president de torn de la Unió Europea i de França, ha proposat un pla d'alto el foc i de retorn a l'"statu quo" anterior al conflicte. Des de Pequín, el president dels Estats Units, George Bush, ha demanat a Rússia que se sumi als esforços internacionals per aconseguir una mediació al conflicte.

Actualitzat

Tant l'Alt Representant de la UE per a la Política Exterior i de Seguretat, Javier Solana, com la Comissió Europea i la Presidència de la Unió han demanat el cessament immediat de la violència a Ossètia i han cridat al diàleg entre les parts.

Aquest dissabte a la tarda, Nicolas Sarkozy, president de torn de la Unió Europea i de França, ha proposat un pla d'alto el foc i de retorn a l'"statu quo" anterior al conflicte, després d'haver parlat amb els dirigents de Geòrgia, el Regne Unit, Espanya, Ucraïna i Itàlia, així com amb el primer ministre rus, Vladimir Putin.

La Presidència francesa ha proposat el "cessament immediat de les hostilitats", "el ple respecte de la sobirania i de la integritat territorial de Geòrgia" i el "restabliment de la situació que prevalia anteriorment sobre el terreny, la qual cosa implica la retirada de les forces russes i georgianes a les posicions anteriors, amb fórmules d'acompanyament internacional".

Sarkozy també té previst entrevistar-se amb el president rus, Dmitri Medvédev, la canciller alemanya, Angela Merkel, i el dirigent dels EUA, George Bush.

De la seva part, el cap de la diplomàcia britànica, David Miliban, ha instat els Governs de Rússia i Geòrgia a detenir els combats i començar les negociacions de pau "l'abans possible". Miliband ha dit que el Govern britànic està "profundament preocupat" per la violència a Geòrgia i ha assenyalat que l'escalada dels combats és "perillosament desestabilitzadora" i hi ha risco de baixes civils a gran escala.

El ministre espanyol d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, ha titllat de "lamentable" que el conflicte hagi passat "durant la treva olímpica" i ha mostrat la seva confiança en què els contactes d'alt nivell ajudin a solucionar la situació.

El papa Benet XVI segueix amb "preocupació" la situació i és possible que durant la pregària de l'Àngelus d'aquest diumentge faci una crida perquè acabin els enfrontaments entre Rússia i Geòrgia.

Entre els països de l'antiga òrbita soviètica, Polònia i les tres repúbliques bàltiques, Lituània, Letònia i Estònia, han condemnat en un comunicat conjunt l'actuació de Rússia contra Geòrgia d'enviar tropes a territori osseta. Segons el president polonès, Lech Kaczynski, la intervenció de Rússia contravé el dret internacional i és "un acte d'agressió", ja que tant Abkhàzia com Ossètia del Sud són part de la República de Geòrgia "i res pot canviar aquesta situació".

D'altra banda, Rússia ha acusat Ucraïna d'armar "fins a les dents" l'exèrcit georgià i contribuir a la "neteja ètnica" llançada per Tiflis a Ossètia del Sud, i ha afegit que, per aquest motiu, Kiev no té el "dret moral" de jugar un paper en la mediació del conflicte.

Bush aposta per una resolució pacífica

Mentrestant, el president dels Estats Units, George Bush, ha declarat des de Pequín que la situació a Ossètia del Sud "es pot resoldre pacíficament" i ha demanat a Rússia que se sumi als esforços internacionals per aconseguir una mediació al conflicte. Bush ha assegurat estar "profundament preocupat" per l'escalada de violència entre russos i georgians i ha rebutjat els atacs "lluny de la zona de conflicte", en referència a les acusacions georgianes que Rússia ha bombardejat zones fora de l'àrea en disputa.

"La violència posa en risc la situació de pau a tota la zona", ha advertit el president dels Estats Units, que a més ha recordat que Geòrgia és un país sobirà, "la integritat territorial del qual ha de ser respectada". Bush ha explicat que la seva administració manté contactes "a tots els nivells" amb les parts implicades i per aquest motiu ha demanat a Rússia que se sumi als esforços europeus i nord-americans d'aconseguir una mediació internacional que aconsegueixi "la pau al més aviat possible".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut