Geòrgia

Geòrgia es declara en guerra contra Rússia i estableix la llei marcial

La situació empitjora a Ossètia del Sud. Continuen els combats a la regió secessionista georgiana, que ja han deixat 2.000 morts i més de 30.000 desplaçats, segons dades del govern independentista corroborades per Rússia. De la seva banda, Geòrgia assegura que ha recuperat el control de la província secessionista i rebaixa la xifra de víctimes a 129. El parlament georgià ha aprovat el decret del president del país, que imposa la llei marcial durant 15 dies per l'agressió militar russa. Mentrestant, Moscou diu que no abandonarà la població osseta i ha traslladat l'ofensiva fora d'Ossètia del Sud, tant a l'interior de Geòrgia com a la veïna Abkhàzia. El primer ministre rus, Vladimir Putin, s'ha traslladat a la veïna Ossètia del Nord per supervisar el fluxe de refugiats que arriben des d'Ossètia del Sud.

Actualitzat

Després d'una reunió extraordinària del Consell de Seguretat Nacional georgià, el president Saakaixvili ha proposat la declaració de la llei marcial a tot el país durant 15 dies per l'agressió militar russa contra el seu territori, una proposta que ha aprovat el Parlament de Geòrgia. El líder georgià ha aclarit que la declaració de la llei marcial no està relacionada amb la situació a Ossètia del Sud, sinó amb l'agressió russa, l'objectiu de la qual és desfermar el "pànic" entre la societat georgiana.

A més, ha qualificat de "mentida" que les tropes georgianes hagin matat uns 2.000 civils a Tskhinvali, com asseguren les autoritats separatistes d'Ossètia del Sud. En canvi, sí que confirma les víctimes mortals provocades pels bombardejos de l'aviació russa en territori georgià. Entre elles, més de vint a la ciutat de Gori, pròxima a la frontera amb la república secessionista. Avions russos també han atacat el port georgià de Poti i la base militar a la ciutat georgiana de Senaki, aquestes dues últimes situades molt lluny de la zona de conflicte a Ossètia del Sud. A Poti haurien mort sis persones i tretze més a Senaki.

A més, els russos han obert un nou front a la veïna república Abkhàzia, també secessionista com Ossètia del Sud. Tropes russes hi porten a terme una operació militar per expulsar les tropes georgianes de les gorges de Kodori.

Rússia confirma l'ofensiva

A banda de Geòrgia i Abkhàzia, Rússia manté l'ofensiva en territori d'Ossètia del Sud. Així ho ha confirmat el mateix president rus, Dmitri Medvédev, que ha explicat que tropes del seu país han establert combats directes amb unitats governamentals georgianes a Ossètia del Sud per "imposar-los la pau". "Els nostres pacificadors i les unitats que els donen suport fan en aquests moments una operació per imposar la pau a la part georgiana. També responen de la protecció de la població", ha dit Medvédev. El president rus s'ha reunit al Kremlin amb el ministre de Defensa, Anatoli Serdiukov, i el cap de l'Estat Major, Nikolai Makarov.

L'agència oficial russa Itar-Tass informa que les tropes russes han començat l'assalt del poblat georgià de Tamarasheni, situat a pocs quilòmetres al sud de la capital d'Ossètia del Sud, Tskhinvali. Es tracta d'una de les quatre localitats que formen l'anomenat "enclavament del nord" georgià, que mai ha estat sota control dels separatistes d'Ossètia del Sud. Per aquesta població passa la principal carretera de la zona.

Qui té el control?

Mentre que les autoritats separatistes d'Ossètia del Sud diuen haver recuperat el control total de Tskhinvali, fonts georgianes ho desmenteixen i asseguren que les seves tropes "no han cedit ni una sola posició i segueixen prenent-ne de noves". A més, afirmen que han fet caure almenys sis avions russos, mentre que Moscou ha reconegut la pèrdua de dos dels seus aparells.

Enmig de l'escalada del conflicte, georgians i russos s'acusen mútuament. Tblisi acusa Moscou de cometre una agressió militar directa, una ocupació en tota regla. Les autoritats georgianes s'han vist obligades a evacuar les oficines governamentals de la capital. Moscou, per la seva banda, diu que no abandonarà la població osseta. Per por de l'efecte dominó, l'altra província separatista, Abkhàzia, ha desplegat les seves tropes a la frontera amb Geòrgia en prevenció d'un atac similar.

Saakaixvili proposa el cessament de les hostilitats

Al marge de la declaració de la llei marcial, el president de Geòrgia ha proposat el cessament immediat de les hostilitats a Ossètia del Sud per iniciar el procés de desmilitarització d'aquesta regió separatista georgiana. "Proposem l'alto al foc immediat i l'inici de la retirada de tropes de la línia de contacte", ha dit Saakaixvili.

Una iniciativa que ha assegurat desconèixer el comandant de les tropes russes de pau a Ossètia del Sud, el general Marat Kulakhmetov, que ha explicat que els georgians segueixen amb el bombardeig de la capital osseta, a banda dels intents d'assalt de la ciutat amb carros de combat i transports blindats. En tot cas, els russos només acceptaran una treva si les tropes georgianes es retiren de les seves posicions.

Putin viatja a Ossètia del Nord

Mentrestant, el primer ministre rus, Vladimir Putin, ha arribat a la població de Vladikavkaz, a Ossètia del Nord, per supervisar el fluxe de refugiats que arriben des de la veïna Ossètia del Sud fugint del conflicte amb el govern de Geòrgia. De la seva banda, el president rus, Dimitri Medvedev, ha denunciat en una conversa amb el president nord-americà, George Bush, les segons ell accions bàrbares de l'exercit georgià que han fet milers de víctimes entre els membres russos de les forces de pau i la població civil a Ossètia del Sud.

Reaccions internacionals

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides s'ha reunit aquesta matinada d'urgència per segona vegada per estudiar la situació. Els ambaixadors rus i georgià s'acusen mútuament de l'espiral de violència a Ossètia del Sud, i els 15 membres del Consell tampoc no han aconseguit arribar a una declaració conjunta per demanar l'alto el foc.

També s'ha trobat aquest divendres a Viena amb caràcter urgent l'Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa, institució que té una missió sobre el terreny. Els Estats Units hi han enviat un mediador per intentar aturar les hostilitats, un gest acompanyat d'una petició d'alto el foc i del reconeixement de la integritat territorial de Geòrgia. 

L'OTAN, organització militar a la qual aspira a entrar Geòrgia, ha demanat a les parts que reprenguin el diàleg.

La regió georgiana d'Ossètia del Sud ha vist l'exemple de la independència de Kosovo com un senyal clar per al seu futur. Amb un 96% de vots a favor, els separatistes d'Ossètia van guanyar fa dos anys un referèndum per una independència que la comunitat internacional no ha reconegut mai.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut