El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, aquest dijous a Granada (Reuters)
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, aquest dijous a Granada (Reuters)

Junts avisa que, sense amnistia, descarta l'abstenció i bloquejaria la investidura de Sánchez

Coalició Canària assegura que votaria sí a la investidura de Pedro Sánchez si es descarta l'amnistia, la línia vermella dels partits independentistes

Paula Florit GomilaActualitzat

Si no hi ha una llei d'amnistia, o que tingui aquests efectes, Junts votarà no a investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. És a dir, no contemplen en cap cas l'abstenció dels 7 diputats que tenen al Congrés, i que podria canviar l'aritmètica que el candidat socialista necessita per seguir a La Moncloa: majoria absoluta en primera votació o majoria simple en el segon intent.

Per què és rellevant això, avui? Per les declaracions que ha fet el president canari, Fernando Clavijo, aquest dijous. El seu partit, Coalició Canària (CC), té una diputada al Congrés, Cristina Valido. Va votar a favor de Feijóo en la investidura fallida, i, si bé ja va obrir la porta a decantar-se ara per Sánchez, Clavijo ha estat més clar.

"Si és cert que Junts té la clau de la investidura, no és menys cert que Coalició Canària té la claueta de la governabilitat", ha afirmat. Assegura que el PSOE no s'ha posat en contacte amb CC per demanar-los el seu vot, però avança la seva posició: pot arribar a votar sí, sempre que l'amnistia no entri en els plans del nou govern. I entén que amb el sí de la seva única diputada, "el vot afirmatiu de Junts deixaria de ser rellevant".

El que Clavijo no ha apuntat és que, perquè Pedro Sánchez sigui investit gràcies al vot de la diputada canària, caldria que Junts s'abstingués en la segona votació. És a dir, haurien de permetre la investidura del candidat del PSOE sense un acord per l'amnistia. I això és el que Junts s'ha afanyat a descartar. El president canari, a més, ha pressuposat que ERC estaria disposada a votar a favor de Sánchez --i no abstenir-se-- sense aquesta llei.
 

Sánchez, sobre l'amnistia: "Estem negociant"

Mentrestant, el president espanyol en funcions, malgrat no pronunciar la paraula, continua enviant missatges que està disposat a tirar-la endavant. Aquest dijous ho ha fet des de Granada, on participa en la reunió dels caps d'estat i de govern de la Unió Europea.

Preguntat pels periodistes en arribar a la cimera, ha tornat a referir-se a les virtuts que, a parer seu, van tenir els indults: "Jo tenia una confiança que contribuís en l'estabilitat i en la normalització de la política a Catalunya, i avui tinc la certesa que va ser una bona decisió i que, per tant, va obeir a un interès general".

I ha seguit: "Estem negociant amb tots els grups parlamentaris i quan tinguem una posició concreta al respecte, després de reunir-me amb tots els grups, fixarem la posició del PSOE".
 

Els números de la investidura

El rellotge continua corrent, amb l'horitzó del 27 de novembre. Per ara, el candidat socialista continua tenint només garantits els 121 vots dels diputats del PSOE, i s'ha proposat tancar un acord per a un govern de coalició amb Sumar abans que acabi el mes que li permetria afegir 31 vots més.

 

Per ser investit en primera votació, necessitaria els sís d'ERC, Junts, el PNB, EH Bildu i BNG. Sumarien 178 vots, dos per sobre de la majoria absoluta necessària. En un segon intent, basta la majoria simple. Per això, un hipotètic sí de CC faria que l'abstenció dels diputats de Junts fos suficient per ser president.

Amb la calculadora a la mà, Pedro Sánchez manté opcions de tornar a La Moncloa si aconsegueix convèncer Junts, a més dels altres socis de l'última legislatura. 

 

ARXIVAT A:
JuntsInvestiduraPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut