Després de la trobada amb Díaz, Sánchez es vol veure amb Feijóo i els portaveus de la resta de grups, excepte Vox (Europa Press/Carlos Luján)

Sánchez i Díaz es donen fins a finals de mes per tancar un programa de govern de coalició

El PSOE i Sumar es comprometen a accelerar les negociacions, després de la primera trobada de Sánchez dins la ronda que vol fer amb totes les formacions, menys Vox, per negociar la investidura

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz s'han donat un mes de marge per negociar --i tancar-- un acord per reeditar el govern de coalició entre el PSOE i Sumar. Així s'hi han compromès en la primera reunió de la ronda de contactes que ha fet Sánchez després que el rei l'hagi proposat com a candidat a la presidència del govern espanyol, un cop fracassat l'intent del popular Núñez Feijóo.

En un comunicat emès després de la trobada, els socialistes subratllen que s'ha fet en un "clima de cordialitat i confiança" i que s'han compromès a "accelerar els treballs" de les comissions negociadores del PSOE i Sumar per avançar en la redacció del programa de govern que estigui enllestit aquest octubre.

En aquesta línia, abans, el portaveu econòmic de Sumar, Nacho Álvarez, ha apuntat que Sánchez i Díaz han pactat "intensificar les negociacions" per assolir un acord "en les pròximes setmanes". En tot cas, ha afegit que mantenen "diferències importants" en matèria social, tot i que "l'únic escenari" que contemplen és un acord.

I també, en una entrevista a "Els matins" de TV3, Jaume Asens, designat com a negociador per arribar a un consens en temes tan delicats com l'amnistia o l'autodeterminació, ha assegurat que ara les coses s'acceleraran: "Anem a una investidura ràpida: la primera o la segona setmana de novembre."
 

Tots els partits, menys Vox

Pedro Sánchez també es reunirà amb la resta de partits parlamentaris, excepte l'extrema dreta de Vox. Les trobades es faran la setmana que ve després de les cimeres europees que se celebren a partir de dijous a Granada.

Segons ha explicat, pretén reunir-se amb els portaveus parlamentaris --excepte els casos de PP i Sumar--, i s'estalvia així haver de resoldre els dubtes sobre una possible fotografia conjunta amb Carles Puigdemont.


Les negociacions PSOE-Sumar

Sumar no ha estat una excepció a l'hora de recordar a Pedro Sánchez que no compta amb majoria absoluta i que s'haurà de treballar els acords si pretén mantenir-se a La Moncloa, malgrat que tothom dona per fet que Sumar l'acompanya i l'acompanyarà en aquest camí.

Tant és així, que fins ara la formació de Yolanda Díaz ha estat l'encarregada de desbrossar el camí cap a un acord que inclogui els socialistes i els independentistes. A més de la designació d'Asens en les negociacions, la mateixa vicepresidenta va reunir-se a Brussel·les amb Carles Puigdemont.

Mentrestant, tots insisteixen a afirmar que encara no és hora de parlar de repartiments de càrrecs, però resulta evident que una de les principals batalles entre aquestes dues formacions se centrarà en aquest camp. Caldrà decidir, per exemple, si el Ministeri d'Igualtat quedaria en mans dels uns o dels altres.

Això també pot obrir una lluita interna entre Díaz i Podem, que van arribar a un acord de mínims per presentar-se conjuntament. La formació d'Irene Montero compta amb tot just cinc diputats, però serien suficients per fer trontollar --i descarrilar-- un acord d'investidura.

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro SánchezYolanda DíazEleccions Generals 2023 - 23JSumar
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut