Gamarra i Feijóo, en una imatge d'arxiu al Congrés dels Diputats
Gamarra i Feijóo, en una imatge d'arxiu al Congrés dels Diputats (Europa Press/Eduardo Parra)

Investidura: el PSOE respon que apel·lar als trànsfugues, com fa el PP, "és corrupció"

La consellera Vilagrà afirma que l'amnistia és "a tocar" i demana negociar per un referèndum acordat

RedaccióActualitzat

A les portes del debat per la investidura d'Alberto Núñez Feijóo que, si no hi ha sorpreses, sembla abocada a fracassar, els partits pressionen a diferents bandes. La consellera de la Presidència ha afirmat que l'amnistia és "a tocar", mentre el PP i el PSOE es llancen acusacions amb el rerefons del "tamayazo",  en referència a hipotètiques trànsfugues socialistes que permetin al dirigent del PP arribar a La Moncloa.

El govern espanyol diu que les crides del PP al "tamayazo" són "corrupció"

La ministra de Política Territorial i portaveu del govern en funcions, Isabel Rodríguez, ha demanat a Feijóo que deixi d'apel·lar al "tamayazo", en referència als dos trànsfugues socialistes de la Comunitat de Madrid que van impedir que Rafael Simancas, del PSOE, fos investit president de la Comunitat de Madrid l'any 2003.

Rodríguez ha acusat el dirigent popular de no oferir "res" per a Espanya i de voler "comprar la democràcia":

"Feijóo ha reduït les aspiracions a la investidura a fer una crida al 'tamayazo', als trànsfugues, que els recordo que al nostre país és un fet catalogat com a corrupció. Que un altre PP, no el de Feijóo, va estar disposat que això fos un pacte d'estat. Feijóo està ancorat a la pitjor oposició."

I ha insistit que el PP "no té res més que els seus amics de l'extrema dreta".

La ministra Isabel Rodríguez, aquest dissabte en un acte de la FEMP
La ministra Isabel Rodríguez, aquest dissabte en un acte de la FEMP (Europa Press/Alberto Ortega)

 

El PP: "Encara hi ha temps perquè el PSOE faci un debat intern"

Els populars es resisteixen a tirar la tovallola davant el debat d'investidura que comença dimarts al Congrés. "Encara hi ha temps perquè el PSOE pugui dur a terme un debat intern. Res no és inamovible i encara poden reflexionar", ha assegurat la secretària general del PP, Cuca Gamarra, aquest dissabte.

Això, ha afegit, si Pedro Sánchez "els ho permet" perquè, ha assegurat, el PSOE "està sotmès" a ell.

Gamarra amb María José García-Pelayo a l'acte de la Federació de Municipis i Províncies d'Espanya
Gamarra amb María José García-Pelayo a l'acte de la Federació de Municipis i Províncies d'Espanya (Europa Press/Alberto Ortega)

Després que aquesta setmana tant Felipe González com Alfonso Guerra hagin carregat contra una eventual amnistia, Gamarra ha dit que hi ha "moltes veus dins del PSOE" que s'estan posicionant en el mateix sentit i les ha instat a moure's per impedir un pas "que lamentaran".

Els populars clamaran contra l'amnistia en la manifestació convocada per aquest diumenge a Madrid, per a la qual s'han organitzat desenes d'autobusos i en què esperen reunir 10.000 persones, entre les quals hi haurà José María Aznar i Mariano Rajoy.


Sumar creu que el PP porta "crispació" al carrer pel "fracàs" de la investidura

També ha ficat cullerada al debat la dirigent de Sumar i vicepresidenta del govern espanyol en funcions. Yolanda Díaz creu que Feijóo està fent "perdre el temps" al país amb el debat d'investidura i només busca "l'enfrontament" i la "crispació" al carrer, cosa que evidencia el "fracàs" en l'intent de dirigir Espanya.

Díaz veu les dretes "desesperades" i amb l'únic objectiu de "llançar una part d'Espanya contra l'altra".

Vilagrà i l'amnistia "a tocar"

"En un marc com l'actual és important que treballem coordinadament en tres carpetes absolutament necessàries: d'una banda, l'amnistia, que tenim a tocar, però també l'autodeterminació i el benestar de la ciutadania", ha manifestat la consellera Laura Vilagrà.

Aquesta mateixa setmana, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va assegurar des de les portes del Congrés que l'acord amb el PSOE perquè Francina Armengol fos elegida presidenta del Congrés ja incloïa el compromís per a l'amnistia.

Els socialistes van negar que l'acord ja estigués fet, però Junqueras ho va repetir i el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va replicar-lo sense desmentir-lo: "Quan dic que seré coherent amb la política de normalització i estabilització a Catalunya estic dient molt", va manifestar des de Nova York.

La consellera Laura Vilagrà ha demanat insistir en la cerca d'un referèndum acordat
La consellera Laura Vilagrà ha demanat insistir en la cerca d'un referèndum acordat (ACN)

Aquest dissabte, Vilagrà ha defensat que, cal continuar "avançant" per aconseguir un referèndum pactat amb l'Estat en la negociació per una eventual investidura de Pedro Sánchez. En una atenció als mitjans, Vilagrà ha insistit que no es pot deixar de banda cap dels objectius:

"Des del govern de la Generalitat tenim claríssim que del que es tracta és d'aconseguir l'amnistia, perquè l'1 d'Octubre no va ser delicte (...) però després s'ha d'abordar el conflicte polític i, per tant, hem d'avançar en la carpeta d'autodeterminació i en la de benestar de la ciutadania. Per tant, les tres carpetes hem de poder-les obrir i abordar, i anirem tan ràpid com siguem capaços."

Sobre el debat d'investidura de Feijóo, Vilagrà ha defensat que a ERC "no els interpel·la el que passi el proper dimarts al Congrés" i ha pronosticat que serà "fallida".

La consellera també ha augurat que el Tribunal Europeu de Drets Humans "esmenarà la plana" a l'Estat per la sentència de l'1-O.

Puigdemont reclama una "amnistia total"

També ha parlat de l'amnistia l'expresident Carles Puigdemont. En una piulada a la xarxa X, abans Twitter, ha recordat que fa quatre anys de l'anomenada operació Judes, contra membres dels CDR, i ha reclamat una "amnistia total":

La Fiscalia va demanar el juny passat obrir judici per delictes de terrorisme contra dotze membres dels Comitès de Defensa de la República investigats en aquest cas.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCPPPSOEEleccions Generals 2023 - 23JSumarAmnistia
Anar al contingut