El secretari general de l'ONU, António Guterres, aquest dimecres a Nova York

Guterres, davant els líders mundials a l'ONU: "La humanitat ha obert les portes de l'infern"

El secretari general de l'ONU aprofita la Cimera de l'Ambició Climàtica per reclamar més compromís a empreses i països per fer front a la crisi climàtica

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Després d'un estiu amb temperatures i fenòmens extrems a bona part del planeta, aquest dimecres el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha començat la Cimera de l'ONU sobre l'Ambició Climàtica dient això:

"La humanitat ha obert les portes de l'infern."

Amb aquesta sentència ha volgut marcar el to del discurs inaugural intentant, un cop més, convèncer els líders polítics mundials que tenia al davant perquè actuïn de debò per frenar la crisi climàtica:

"El foc té efectes terribles, els pagesos veuen amb horror com les inundacions s'enduen les collites, les temperatures sufocants porten malalties i milers de persones fugen amb por a mesura que s'estenen els incendis històrics."


"El futur no està escrit"

Malgrat tot, Guterres ha afirmat que encara s'és a temps de limitar a 1,5 ºC l'augment de temperatura de la Terra el 2100, però ha donat per fet que arribarà a 2,8 ºC si no s'actua:

"El futur no està escrit, sou vosaltres, els dirigents, els que l'heu d'escriure. Encara podem construir un món amb aire pur, feines verdes i una energia neta i assequible per a tothom."

En aquest sentit, ha demanat als països rics que compleixin amb el compromís tancat el 2009 de dedicar 100.000 milions de dòlars anuals a ajudar els països pobres a mitigar la crisi climàtica.

Ha criticat els països que no ho estan complint, i també les empreses que, segons ha dit, "intenten bloquejar" la transició energètica "distraient i enganyant" per ajornar l'acció.

En aquesta línia, ha reclamat que s'acabin les enormes subvencions que reben les empreses d'energies fòssils mentre alhora estan obtenint beneficis rècord.

També ha reclamat que els països reformin les institucions financeres per oferir més oportunitats de finançament privat als països en desenvolupament a preus raonables.

La Cimera de l'Ambició Climàtica de l'ONU, aquest dimecres a Nova York

Sense marge per al rentat verd

La Cimera de l'Ambició Climàtica la va convocar Guterres a finals de l'any passat per intentar accelerar la transició energètica i la lluita contra la crisi climàtica al món.

Llavors ja va anunciar que només hi podrien intervenir els països que estiguessin fent esforços reals:

"No hi haurà marge per al rentat verd o greenwashing, per evadir responsabilitats ni per reciclar anuncis d'anys anteriors."

Això ha fet que els dos països que més gasos d'efecte hivernacle emeten, els Estats Units i la Xina, no hi tinguin veu, mentre sí que s'hi ha convidat a parlar la Unió Europea.

També hi exposaran els seus projectes països com el Brasil, el Canadà i Sud-àfrica, a més d'alguns dels països més afectats per la crisi climàtica, com són Barbados, Samoa o Tuvalu.

Aquesta Cimera de l'Ambició Climàtica és la més important que celebra l'ONU a Nova York des de la del 2019, en la qual l'activista sueca Greta Thunberg va fer el seu discurs més famós.

El va centrar en l'expressió "Com goseu?", adreçada als líders polítics mundials que s'hi havien reunit, com ara, per escoltar i debatre les propostes més ambicioses contra la crisi climàtica.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaONUMeteorologia
Anar al contingut