Google ja mostra més resultats en català en les cerques per un canvi en l'algoritme

S'han duplicat el nombre de webs en català que apareixen als primers resultats d'una cerca, mesos després que la llengua catalana perdés visibilitat

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

El català ha recuperat visibilitat als resultats de cerca de Google, després que el buscador hagi actualitzat l'algoritme amb el qual treballa.

Amb els canvis implementats, s'han més que duplicat els webs en català que ofereix el cercador entre els primers resultats d'una cerca feta en llengua catalana o en dispositius configurats en català:

"De vegades, es poden mostrar resultats útils encara que estiguin en un idioma diferent de la configuració d'una persona o de l'idioma en què ha fet la cerca. Això pot passar si els nostres sistemes reconeixen que la cerca prové d'una ubicació on s'entén i s'utilitza més d'un idioma habitualment."


Més del doble de webs en català en els primers resultats

Fa un mes, els resultats en català que apareixien en una cerca eren només el 24%, mentre que actualment són el 57%, segons explica l'Aliança per garantir la presència digital del català, impulsada pel govern i formada per deu entitats de la societat civil, que ha col·laborat activament amb el cercador per recuperar la visibilitat dels webs en català als resultats de cerca.

Després de mesos de feina, l'entitat va aconseguir "obrir un diàleg tècnic amb els departaments d'enginyeria de Google i Microsoft per resoldre un mal funcionament que afectava més llengües i cultures del món, però que ningú havia definit ni quantificat", expliquen en un comunicat.

El canvi és visible per a tots aquells usuaris que tinguin "configurades correctament les seves opcions d'idioma", alerta l'Aliança, que posa alguns exemples per comprovar les novetats als resultats de cerca:

"Els usuaris que tenen configurades correctament les seves opcions d'idioma poden verificar-ho fent cerques com «línia L5 metro», «merce rodoreda» o «fc barcelona», que abans portaven a pàgines en castellà i ara ho fan a pàgines en català."


Google també ha informat del canvi aquest dilluns en un comunicat en què explica com gestiona les cerques multilingües i com es poden filtrar els resultats en un idioma determinat.

En el comunicat agraeixen explícitament el suport rebut per tots els catalans que els han fet arribar les seves propostes i també l'ajuda de l'Aliança:

"En els darrers mesos hem fet una sèrie de canvis per ajustar millor els resultats a l'idioma en què els usuaris fan cerques. Gràcies a tothom que ens ha fet arribar exemples en diferents idiomes per provar les nostres millores, inclosos els usuaris catalanoparlants i @digitalencatala."

 


Per aconseguir aquest canvi d'algoritme, l'Aliança va analitzar el trànsit de més de 600 webs en llengua catalana i fer un informe en el qual constatava com Google feia perdre visites a dues de cada tres webs en català. L'entitat va demostrar que moltes de les cerques que un any abans dirigien a webs en català ara redirigien a continguts en castellà.

Encara queda molta feina per fer

Tant el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, com la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, s'han felicitat per "la naturalització del català arreu" i pel fet que les cerques que es fan a Google no discriminin la llengua catalana.

Roger Torrent i Ramió ha agraït la feina de totes les persones i entitats que han pressionat per fer-ho possible i ha assegurat, en una publicació a X --antic Twitter--, que aquest "és només un primer pas per solucionar la penalització dels continguts en català dels cercadors".

Torrent s'ha compromès a continuar treballant "per garantir al 100% la visibilitat del català a l'ecosistema digital i millorar les eines que se'n deriven, com els mapes":

 

Albert Cuesta, coordinador de l'Aliança, ha valorat molt positivament "l'esforç que Google ha fet per tornar a respectar les preferències lingüístiques dels usuaris precisament en un moment en què la irrupció dels xatbots d'IA complica molt el comportament dels cercadors web tradicionals". Però ha reconegut, també, que "encara és aviat per comprovar com aquesta millora afecta el trànsit de les webs en català".

Tant el govern de la Generalitat com les entitats que formen part de l'Aliança conviden la ciutadania a configurar en català els seus dispositius per aparèixer com a catalanoparlants en l'àmbit digital i a triar als resultats de cerca els enllaços que siguin a webs en català, "per tal de manifestar explícitament la seva preferència lingüística".

 

ARXIVAT A:
GoogleCatalà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut