El portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka
El portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka
Madrid

Erkoreka condiciona la negociació dels pressupostos al compliment dels acords pendents

El portaveu dels nacionalistes bascos al Congrés, Josu Erkoreka, ha alternat la voluntat de diàleg amb l'advertència a Zapatero. Admet que està disposat a negociar els pressupostos del 2012, però avisa que només en parlarà "seriosament" si s'accelera el compliment dels acords segellats per aquest 2011.

Actualitzat
El portaveu del PNB, Josu Erkoreka, s'ha mostrat convençut que els partits que es comencen s'han de jugar fins al final. Amb aquesta metàfora s'ha referit al calendari electoral: "Són moltes les veus que, amb entusiasme creixent, reclamen el final de l'encontre, però els diputats hem estat elegits per suar la camisa fins a l'últim segon. I mentre no sonin  els tres xiulets reglamentaris que marquen el final, els electes del PNB seguirem als nostres escons, amb les botes posades".

Amb certa dosi d'ambigüitat, doncs, es mostra disposat a seguir parlant amb el govern del PSOE. I, més concretament, a negociar el seu suport als pressupostos del 2012. Però deixa clar que no serà un aval gratuït: no s'asseuran a parlar-ne seriosament fins que es compleixin els acords que van permetre aprovar els comptes del 2011. Ha admès que encara queda temps fins a finals d'any però ha instat Zapatero a accelerar-ho.

Erkoreka ha dedicat bona part de la seva intervenció a la crisi econòmica. Ha recordat a Zapatero que la va admetre tard i malament però s'ha mostrat disposat a no mirar més cap al passat.

Ha subratllat que, per ell, la recuperació de l'economia espanyola només podrà ser possible en el marc europeu i respectant els dictats econòmics de Brussel·les. Tot i això ha demanat a Zapatero que mantingui amb Europa un diàleg crític.

També ha apuntat que és millor "pactar ajustos voluntaris" que "pactar el rescat" i ha pronosticat temps difícils marcats per "l'austeritat". Zapatero s'hi ha mostrat d'acord i ha introduït un element de reflexió: en el futur caldrà revisar a l'alça la política fiscal. Aquesta és, pel president, la recepta clau per mantenir l'estat del benestar intacte.
Anar al contingut