Vitòria

Els partits minoritaris bascos avisen Patxi López del cost de governar amb el PP

Els partits amb menys representants al Parlament de Vitòria han aprofitat la sessió d'investidura del nou lehendakari per recordar al socialista Patxi López que governar amb el PP tindrà un cost. Aralar, que amb quatre diputats és la formació més gran entre les petites, ha acusat PSE i PP de formar un govern "contra la majoria abertzale i sobiranista", encara que ha ofert diàleg als socialistes. Eusko Alkartasuna ha alertat que hi haurà "una frenada" de l'autogovern i ha mostrat lleialtat a Juan José Ibarretxe, del PNB. Ezker Batua, que opta per l'abstenció, ha admès que "el cos ens demana votar en contra". L'únic vot favorable a Patxi López serà el d'UPyD.

Actualitzat
La portaveu parlamentària d'Aralar, Aintzane Ezenarro, ha demanat als bascos que "facin front a aquest govern que neix en contra de la voluntat de la majoria, un front tranquil però contundent, sense aldarulls però sense encantar-nos". Ezenarro ha demanat al PSE que admeti "que una minoria espanyolista ha fet un govern excloent, que naixerà lligat a la dreta, en contra d'una majoria abertzale i socialista". I ha avisat que Aralar, des de l'oposició, vigilarà "molt que no es facin passos enrere" al mateix temps que farà propostes "abertzales, euskaltzales i d'esquerres". 

D'altra banda, ha felicitat Juan José Ibarretxe, el candidat a lehendakari pel PNB i que fins ara ostentava el càrrec, per haver fet un discurs "clar a favor de l'autodeterminació, que suma una àmplia majoria abertzale, reivindicant la nostra identitat nacional". 

També s'ha alineat amb Ibarretxe l'únic parlamentari d'Eusko Alkartasuna, Jesús Mari Larrazabal, que ha recordat la trajectòria de col·laboració del seu partit amb el PNB, malgrat "la resposta dèbil als fracassos del Nou Estatut Política i la Llei de Consulta", en referència al referèndum sobiranista. Larrazabal ha advertit que l'autogovern anirà enrere amb el PSE i el PP i ha destacat el "disgust i malestar de moltes persones basques que se senten enganyades". 

El també diputat únic d'Ezker Batua, Mikel Arana, ha avisat Patxi López que "quan entri a Ajuria Enea haurà complert el seu somni, però no oblidi que la clau que tanca i obre la porta la té el senyor Basagoiti, i el PP no li donarà mai els seus vots gratis". Arana ha admès que "el cos els demana votar en contra" de la investidura de López perquè l'acord amb el PP "se'ns ennuega", però ha confirmat l'abstenció. 

La tercera formació amb un sol diputat, Unió, Progrés i Democràcia, ha anunciat el suport a Patxi López "com a condició necessària perquè el canvi sigui possible", en paraules del parlamentari Gorka Maneiro. UPyD demana als socialistes que "no es conformin amb l'alternança" i que atengui "l'onada imparable" que demana "que el nacionalisme passi a l'oposició i que es respecti el Constitucional, l'Estatut i l'estat de dret".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut