El Perú fa responsable Repsol del vessament d'un petroler i declara emergència ambiental
Els equips de neteja treballen a les platges peruanes afectades pel vessament de petroli

El Perú fa responsable Repsol del vessament d'un petroler i declara emergència ambiental

La fiscalia peruana investiga un presumpte delicte de contaminació ambiental, mentre que Repsol atribueix l'accident a l'onatge causat pel volcà de Tonga

Judith Casaprima SaguésActualitzat

El govern del Perú exigeix responsabilitats a la petrolera Repsol després del vessament de més de 6.000 barrils de cru que ha contaminat part del litoral peruà. El govern peruà ha declarat 90 dies d'estat d'emergència ambiental a la costa afectada pel vessament. La fiscalia ho està investigant per un presumpte delicte de contaminació ambiental.

Els equips de neteja treballen per retirar el petroli de les platges de la costa de La Ventanilla, on hi ha la refineria de La Pampilla, gestionada per Repsol, a uns 30 quilòmetres de Lima. 

El vessament ha afectat l'ecosistema marí i els pescadors de la zona (Reuters/Pilar Olivares)

Els efectes del vessament són múltiples: a la fauna i la flora mortes pel petroli s'hi suma la situació de més d'un miler de persones que viuen de la pesca en aquesta zona. El vessament de cru afecta una extensió de tres quilòmetres quadrats de platja i mar, que inclou part de dues àrees naturals protegides

Segons el Servei Nacional d'Arees Natural Protegides (Sernanp), el corrent marítim desplaça el cru cap al nord i afecta 512 hectàrees de la reserva d'Islas, Islotes y Puntas Guanerasles  i 1.758 més de la Reserva de Ancón.

En ple estiu austral, tampoc hi ha banyistes a les platges, ni clients, que marxen d'una zona que per la proximitat amb la capital també viu dels visitants.
 

Repsol ho atribueix a l'onatge causat pel volcà de Tonga

Fa dues setmanes el buc petroler Mare Dorium va perdre part de la càrrega al mar durant la descàrrega a la refineria que Repsol té a la província del Callao, a prop de Lima. El fort onatge causat pel volcà de Tonga hauria provocat el vessament, però el govern del Perú qüestiona aquesta teoria. 

Estat d'emergència ambiental a la costa afectada pel vessament d'un petroler de Repsol (Reuters/Ángela Ponce)

El vaixell, de bandera italiana, està immobilitzat a alta mar sota una fiança de 150 milions de sols, uns 35 milions d'euros, mentre la fiscalia i el govern avaluen els danys i la responsabilitat del vessament que han qualificat d'"ecocidi" i  del "pitjor desastre ambiental" dels darrers anys al país.

Les Nacions Unides han ofert ajuda i hi enviaran un equip d'experts per avaluar l'impacte mediambiental.

Aquest dissabte un grup de manifestants han protestat pel vessament davant de la seu de Repsol a Lima. 

Protesta davant la seu de Repsol a Lima pel vessament a la costa peruana(Reuters/Sebastian Castaneda )

Milers de metres cúbics de sorra 

La petrolera espanyola Repsol s'afanya a informar del progrés de les tasques de neteja que du a terme per "respondre a l'alta exigència de fiscalització ambiental del govern del Perú", han dit fonts de l'empresa que calcula acabar-les a finals de febrer.  

Aquest dissabte, l'empresa d'hidrocarburs assegura que s'han retirat prop de 2.400 metres cúbics de sorra bruta de cru; que hi ha més de 1.350 persones treballant tant a les platges com al mar, i que aquest diumenge s'hi han posat 224 més. Fins i tot assegura que treballadors de la refineria s'han proposat com a voluntaris.

Repsol ha desplegat a la zona 90 màquines per a la neteja (Reuters/Pilar Olivares)

També treballen sobre el terreny habitants de la zona i voluntaris organitzats per ONG ecologistes com Martín Martínez d'Amaac Perú, que diu que "durant la nit la marea alta porta el petroli a la platja", que ells treuen de l'aigua i de la sorra. 

Repsol assegura que ha portat més de 90 màquines, entre camions i embarcacions, de neteja marina i de recuperació de cru. També ha portat 2.500 metres de barreres de contenció que, diu, duplicarà els pròxims dies.   

Una barrera al mar intenta contenir el vessament de petroli en una planta de Repsol (Reuters/Pilar Olivares)

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMedi ambientContaminació
Anar al contingut