Barcelona

El document de Mas presentat a la cimera anticrisi hauria generat consens entre PP i PSC

La cimera es fa a porta tancada però a hores d'ara fa l'efecte que va creixent el clima de consens, sobretot després de les intervencions del PSC i PP. Uns i altres haurien debatut el document del president de la Generalitat, que rebaixa alguns plantejaments polèmics del consell d'assessors i a grans trets prioritza simplificar l'administració, invertir en infraestructures, promoure la solvència empresarial, avançar en un nou pacte fiscal i obrir el crèdit a les empreses.

Actualitzat
Les possibilitats d'acord són altes en el document que ha presentat el govern, no el del consell assessor, que plantejava mesures inassumibles per les formacions d'esquerra i els sindicats, que, per cert, han expressat cert enuig pel fet que bona part de la sessió del matí s'hagi estat parlant encara del document d'aquest grup d'experts quan ahir el mateix Artur Mas n'havia desestimat les mesures més polèmiques com el copagament o el contracte laboral únic.

El principal grup de l'oposició, el PSC, creu que es pot arribar a un alt nivell d'acord, tot i que el document base del govern no aprofundeix en qüestions que consideren clau, com facilitar el màxim la concertació social entre patronal i sindicats. Una qüestió, aquesta última, que també reclamen els sindicats. El PP també aspira a un acord de màxims, tot i que alguns aspectes, com el mandat per aconseguir un nou pacte fiscal, no és la seva preferència, a diferència del que opina ERC, que troba aquest punt un gran al·licient.

El president de la Generalitat actua de moderador d'aquesta cimera i aquest migdia, en la seva intervenció, ha fet una crida a la responsabilitat a partits, sindicats i empresaris per acordar mesures. Avui, Catalunya -ha advertit Mas- ens està mirant i la ciutadania espera que d'aquesta cimera que en surti un senyal de confiança.

Aquesta és segurament la gran prioritat del govern, expressada ja al matí pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, al programa "Els matins" de TV3, quan deia que avui és un dia d'acords de mínims. També els partits han arribat al Palau de Pedralbes amb aquesta predisposició, així com els sindicats. CCOO i UGT, però han rebutjat frontalment els plantejaments dels experts del CAREC, que per boca del seu president, Salvador Alemany, ha admès que la seva proposta no és un punt d'arribada sinó de sortida, però que això no havia de donar carta blanca a esmicolar-lo perquè, ha dit, "amb mesures de curta volada no es pot sortir de la crisi".

A les sis de la tarda era previst que comencessin les compareixences davant la premsa però la cimera s'està allargant i no s'espera que abans de les set es donin explicacions públiques. Les negociacions no paren, i de fet els 40 convidats a la cimera han decidit no fer una pausa prevista a mitja tarda per tal d'anar per feina.


NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut