Barcelona

PSC i ERC parlen de cimera improvisada, i ICV-EUiA, de "dutxa neoliberal"

Els representants dels partits d'esquerra que van formar els governs tripartits han trobat que la cimera econòmica ha estat una oportunitat perduda d'arribar a "un gran acord de país". En aquests termes s'han expressat els portaveus del PSC, Joaquim Nadal, i d'ERC, Joan Puigcercós, que també han coincidit a qualificar la trobada d'improvisada. Amb tot, asseguren que han donat suport a alguns punts del document presentat pel govern d'Artur Mas. Qui no ha trobat cap punt de coincidència ha estat ICV-EUiA, que per boca del seu president, Joan Herrera, ha mostrat la seva disconformitat amb una reunió que ha qualificat de "dutxa neoliberal".

Actualitzat
Joaquim Nadal creu que al llarg dels tres mesos que ha tingut el govern per preparar aquesta cimera es podria haver avançat molt més, i considera que hi hauria d'haver hagut més antelació per part del govern, amb propostes més contretes i més ambicioses, per tal que s'hagués pogut culminar amb un diàleg més intens i més profund. Ha valorat la feina feta i malgrat que no s'ha aconseguit una gran entesa, el PSC no ha volgut deixar passar aquesta ocasió per arribar a acords, encara que "hagin estat de mínims".

El PSC ha confirmat que discrepen frontalment amb la política de retallades socials del govern, i segons Nadal, també hi ha una discrepància "abismal" perquè el govern vol combinar retallades als més afectats per la crisi mentre es dóna un tracte fiscal favorable als sectors més beneficiats de la societat. Així el PSC no ha donat suport als pressupostos de la Generalitat.

El PSC ha fet una valoració positiva de l'acord estratègic vigent i creu que cal rellançar-lo, i han assumit com a resultat positiu que l'actual govern hagi reprès la voluntat dels governs anteriors. També hi ha acord a continuar la simplificació de l'administració i l'esforç proposat pel govern en inversions en infraestructures i els progressos que es volen fer en la matèria de formació professional i els plans d'ocupació.

Nadal ha destacat que cal tenir en compte que s'han constatat molts desacords que no consten al document final presentat pel govern, tot i que sí que s'han esmenat durant la cimera, però la precipitació final no ha permès aprofundir en molts temes que han quedat pendents.

Herrera, el més crític


Joan Herrera, líder d'ICV, ha estat molt crític amb el mètode i amb el contingut de la cimera, que ha considerat grandiloqüent, però sense cap mesura de les proposades que doni respostes a la crisi, a l'atur i a casos concrets per arribar a un acord de país. Considera que no s'ha donat prou temps a la reunió en què podien intervenir els diferents partits polítics, que el govern no ha ni proposat ni liderat i que ha transmès el seu programa ocult a traves del consell assessor.

Pel que fa als continguts, ICV considera que els ajustos no poden ser només sobre retallades i en la despesa, sinó que també han de ser en l'economia especulativa, i sobretot, no es poden plantejar retallades en salut ni educació. Herrera considera que no hi ha hagut cap acord en el contingut, perquè no es poden concloure acords puntuals i inconnexos, temes sense relació entre ells, amb una "desconnexió total".

Sobretot, alguns dels punts a tractar, de concentració social, no s'han esmentat i han estat directament descartats, mostrat un esbiaixement ideològic i profundament conservador del govern.

No s'ha aconseguit un acord perquè no hi ha hagut mesures concretes per fer front a la crisi, ni mesures reals per donar solucions a la gent i trobar solucions a l'atur. ICV diu que no ha vingut a vendre fum, i no considera que les mesures presentades pel govern es corresponguin amb la realitat, com per exemple, en el terreny de formació professional, la situació actual, aturada pel govern.

Puigcercós diu que el govern ha prioritzat la posada en escena

El president d'ERC, Joan Puigcercós, també és del parer que de la cimera no n'ha sortit el gran acord "que la gent esperava" sinó acords de mínims. Lamenta aquest resultat i ho ha atribuït a la improvisació del govern a l'hora de preparar la cimera econòmica ja que, segons recorda el líder republicà, van rebre el document que s'havia d'esmenar i votar només unes hores abans. Per Puigcercós, aquesta improvisació també es demostra amb el fet que sembla que hagi importat més la posada en escena de la cimera amb una compareixença del president que "semblava que fos la Casa Blanca" que no pas el contingut de la trobada.

Amb tot, Puigcercós també veu bones notícies en la trobada i ha destacat la que li toca més de prop: el concert econòmic. El mandat que n'ha sortit perquè el 31 d'octubre hi hagi un informe tècnic per demanar un nou pacte fiscal és, per Puigcercós, un èxit que també s'atribueix, perquè recorda que va ser ERC qui va proposar que el Parlament treballi una proposta perquè Catalunya tingui un sistema de finançament basat en el concert i pugui recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar tots els impostos.

Altres bones notícies que ha trobat Puigcercós són que el govern hagi acceptat finalment el Pacte Nacional per la Recerca i la Innovació que va impulsar el tripartit, així com l'acord estratègic per la internacionalització de l'economia catalana de l'anterior govern.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut