Una sanitària de l'Hospital Clínic posant-se els guants

El descens de contagis ens acosta al final de la cinquena onada: la Covid, en gràfics

Es confirma la clara baixada de contagis entre la població més jove, mentre els hospitals costen més de buidar i els punts de vacunació, d'omplir

Irene Vaqué ReigActualitzat

L'evolució positiva de la pandèmia a Catalunya es consolida i permet encarrilar el final de la cinquena onada pel que fa als contagis, però encara no en les hospitalitzacions.

Segons les dades consolidades del Departament de Salut, en l'última setmana s'han comptabilitzat menys de 6.000 positius. És una xifra que dista molt del pic de contagis, que va ser entre el 6 i el 12 de juliol, amb més de 51.000 positius setmanals confirmats.


 

La incidència acumulada en 14 dies per 100.000 habitants se situa ara en 186,26. 

"La baixada ha estat forta i estem arribant a valors semblants als que teníem abans de començar [la cinquena onada]. Si es manté el ritme, d'aquí un parell de setmanes hi arribaríem", ha explicat Enric Álvarez, investigador del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC.

La vacunació ha ajudat a fer baixar la corba a un ritme "igual o millor" que abans, apunta l'expert:

"Amb la vacunació i amb mesures ben dirigides, la baixada ha estat molt bona. No ha anat més lenta. Al contrari, la vacunació fa que les mesures que fan que hi hagi grans elements propagadors, quan ho elimines, de moment les vacunes aconsegueixen que baixis molt ràpid. La baixa de casos en gent jove ha estat molt ràpida.

Com a exemple, ha explicat que s'ha passat de 10 a 2 vegades més positius en gent jove que en grans.

La taxa de positivitat està per sota del 5%, que és el llindar que l'OMS fixa per tenir la pandèmia sota control. Ara és del 4,7%.

 

Bona tendència als hospitals

També millora la situació als hospitals, tot i que la millora és lenta. Es redueixen de 30 els ingressats, que són 986, i baixen de 1.000 per primera vegada des de l'11 de juliol.

El pic d'aquesta cinquena onada es va registrar el 27 de juliol, amb 2.256 hospitalitzats.

 

En el cas dels pacients crítics, ara hi ha 15 malalts menys a les UCIs a causa de la Covid, 336 en total. És la xifra més baixa des del 18 de juliol.

"Estem lluny de la situació prèvia a la cinquena onada, però la trajectòria és bona", apunta Álvarez, que considera que falten "unes setmanes" per poder situar-nos en l'escenari previ a l'explosió de casos del juliol.

 

El nombre de morts des de l'inici de l'epidèmia ascendeix a 23.510, amb 67 morts notificats en les últimes 24 hores, la majoria corresponents a dies anteriors que encara no havien estat comunicats, especialment del dia 28 d'agost, quan va haver-hi un repunt amb 28 morts en un sol dia.

La dada positiva és que, gràcies a la vacunació, el pic de mortalitat en aquesta cinquenada onada "és menor que en els mínims de les altres onades", remarca Álvarez.

Més d'1,7 milions de dosis a la nevera

La millora de la situació general ha fet que el risc de rebrot reculi fins a 137, que són 10 punts menys que el dia anterior; mentre l'Rt es manté en 0,78.

Aquest escenari ens acosta a la situació prèvia al juliol, abans que esclatés la cinquena onada, amb la diferència que, actualment, el nombre de vacunats és molt superior.

A Catalunya té la pauta completa el 67,8% de la població, però encara falta gent per vacunar, sobretot entre els més joves. I a les autoritats sanitàries els preocupen imatges de punts de vacunació amb pocs braços per punxar, com ha passat aquest mateix divendres al Palau Firal de Girona. 

Poca assistència per vacunar-se a Girona, aquest divendres


Catalunya acumula 1.780.000 dosis de vacunes de la Covid a la nevera. S'han acabat les vacances, però la vacunació no arrenca. 

Amb l'hegemonia de la variant delta, que la situació millori ara i s'ampliï la cobertura vacunal és clau perquè coincideix amb el retorn de moltes persones a l'activitat laboral i falta poc més d'una setmana pel retorn a l'escola.
 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut