Barcelona

El congrés de CDC no analitzarà les relacions amb Unió

El pròxim congrés de Convergència Democràtica, que es farà a mitjans de juliol, no analitzarà les relacions amb els seus socis d'Unió Democràtica. Les relacions entre les dues formacions no s'analitzaran fins després del congrés que els democristians han de celebrar a la tardor. Aquesta decisió s'ha pres tot i que com a mínim tres agrupacions de CDC han aprovat esmenes que insten a trencar amb Unió. Pel que fa als temes de fons del congrés, Artur Mas ha donat prioritat a l'objectiu de reforçar la nació catalana abans que a la consecució d'un estat propi per a Catalunya.

Actualitzat

La plataforma de militants de CDC "Desfederem-nos", que agrupa partidaris de trencar amb UDC, ha anunciat que les seves esmenes han estat aprovades "com a mínim" per les agrupacions de les comarques del Gironès i el Baix Camp, i també per la del districte barceloní de Gràcia. Han afegit que també se n'han aprovat "altres de molt similars a molts llocs de Catalunya", donant per fet que això comportarà que seran discutides en el congrés. Una discussíó que la direcció vol posposar fins després del congrés que els democristians han de celebrar a la tardor.

Les esmenes de CDC proposen trencar la federació CiU a les eleccions europees, perquè mentre els eurodiputats convergents s'integren en el grup parlamentari liberal, UDC ho fa "juntament amb el PP espanyol al Partit Popular Europeu i defensa posicions anticatalanes". També reclamen "reforçar la separació de llistes a nivell municipal, evitant filtres o aprovacions innecessàries". En el cas que no s'aprovi la "desfederació de CiU", reclamen "una proposta de fusió en sis mesos" entre CDC i UDC i, si no prospera, trencar la federació.

Mas: "L'estat propi no és la qüestió principal"

El president de CiU, Artur Mas, dóna prioritat a l'objectiu de reforçar la nació catalana abans que la consecució d'un estat propi per a Catalunya. "L'estat propi no és la qüestió principal, però partim de la premissa que CDC des del seu origen defensa el dret del poble català a l'autodeterminació. I aquí no hi ha límits ni sostres", ha afirmat Mas en una entrevista amb el diari "El Punt".

Precisament diverses de les esmenes presentades a les ponències oficials que es debatran en el pròxim congrés de CDC proposen fixar com a objectiu del partit l'obtenció d'un estat propi per a Catalunya dins del marc de la UE. "Per mi -diu Mas- és més important la nació que l'estat, que no deixa de ser una estructura administrativa, sigui un estat propi, compartit, federal o confederal". Segons Mas, "en un congrés d'un partit nacionalista hem de parlar del futur de la nació, que és el nostre repte fonamental perquè no està assegurat, i ens ho hem de guanyar tots els catalans".

A poc més de dues setmanes del congrés de CDC, Mas ha explicat que el seu projecte de Casa Gran del Catalanisme "és, per definició, un concepte ampli on hi caben des de l'independentisme, que vol que Catalunya tingui un estat propi, fins a la persona que simplement considera que Espanya hauria de ser un estat plurinacional on Catalunya sigui més respectada que fins ara".

Anar al contingut