Educadors socials: encara més al límit amb la crisi del coronavirus

Critiquen que se senten sols davant aquesta crisi sanitària i la DGAIA assegura que es fan dos controls diaris de possibles baixes

Actualitzat

Els educadors, treballadors socials, psicòlegs que tenen al seu càrrec gairebé 10.000 infants i joves continuen treballant aquests dies de confinament.

Denuncien falta de material de protecció, formació específica i controls sanitaris en els centres de menors on treballen, amb el risc de contagi que suposa tant per a ells com per als infants que hi viuen.

A aquesta circumstància s'afegeixen sous baixos, horaris molt canviants i poc reconeguts socialment. Ara, amb la crisi del coronavirus la seva situació s'ha tensionat encara més. Cansats de la precarietat a què se senten sotmesos, trenquen el silenci per a TV3.

Un dels educadors socials d'un centre de menors afirma que "aquesta setmana ha sigut psicològicament molt dura, s'ha fet molt llarga".

Una altra educadora social diu que aquesta situació els està provocant angoixa i ansietat.

"Bastanta angoixa. Estem patint ansietat... Perquè la pressió nostra psicològica és molt forta."

La directora d'un dels centres d'acollida explica que se senten molts sols davant aquesta situació:

"Agressions entre ells, agressions al material, agressions a l'equip educatiu. I ens hem sentit com molt sols."

Un altre educador social explica que al seu centre va ingressar un menor amb coronavirus sense cap mena de protecció per als professionals:

"Dimarts a la nit ens va arribar al centre un nano amb coronavirus que venia de l'hospital. Ens han fet aquest ingrés i no tenim el material de protecció adequat."

La directora del centre d'acollida diu que ningú els ha facilitat cap mesura de protecció: "No tenim mascaretes, no tenim guants, no tenim gels".

Mesures que sí que han aconseguit en un altre centre perquè els treballadors s'han barallat per poder tenir la protecció, encara que, com explica un integrador social, és escassa.

Els educadors socials asseguren que no deixaran els llocs de treball, però el que sí que demanen és que almenys puguin anar a treballar amb condicions:

"No sabem què fer, ens han arribat a dir que som uns exagerats, que reciclem els guants, que no n'hi ha per tant."

Se senten oblidats. Diuen que s'han de fer els protocols ells mateixos i que són ells els qui decideixen desinfectar.

La directora del centre d'acollida creu que se'ls ha abandonat i que cada centre fa el que creu convenient.

"Se'ns ha deixat molt a la mà de Déu. Cada centre està fent una mica el que vol."

Opinió que comparteix una altra educadora social, que creu que no hi ha cap pla preventiu a nivell institucional i per això cada centre fa el que creu convenient.

"No hi ha hagut ni una prevenció, que s'hauria pogut fer abans, ni sembla que hi hagi un pla preventiu gros i és el que també demanem a nivell institucional, que no hagi de ser cada centre qui decideixi."

Segons els treballadors dels centres de menors, l'administració sap que no deixaran sols els nens.

"Juguen molt amb el fet que nosaltres no deixarem tirats els nanos, amb el fet que si nosaltres arribem allà, dilluns, i no hi ha màscares, no marxarà ningú."

Els testimonis no volen que es descobreixi la seva identitat, prenen aquestes mesures, perquè consideren que, ara mateix, en el sector de l'educació social, sortir a denunciar una situació a la mateixa entitat o criticar simplement l'administració, pot comportar represàlies, com ara perdre la feina, com explica un dels integradors socials.

"La gent no parla per por, per por que la facin fora."

El fet que no vulguin mostrar el seu rostre és perquè expliquen que han rebut amenaces.

"Se'ns ha amenaçat en molts casos i molt directament. Sembla que hi ha coses que no es poden dir."

Educadors socials que denucnien falta de protecció per a ells i per als menors
Educadors socials que denuncien falta de protecció per a ells i per als menors

La por de les represàlies també és un dels factors que fan que no vulguin arriscar-se a ensenyar la seva identitat com diu l'educador social, encara que explica que no es poden permetre aquest luxe perquè no hi ha molts educadors.

"Sempre tens por a represàlies. Però bé, tampoc no es poden permetre el luxe d'anar acomiadant educadors perquè bàsicament no n'hi ha."

Molts d'ells creuen que la situació està tan enquistada al sector social, que la gent creu que ja no hi ha res a fer.

El Lluís Vila, vicepresident del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya sí que ha fet palès, mostrant el seu rostre, el malestar del sector, i creu que la protecció a la infància està en fallida des de fa molt de temps.

"Tenim un sistema de salut raonablement robust i prestigiat i prestigiós que està al llindar del col·lapse... El sistema de protecció a la infància està en fallida des de fa més d'una dècada."

Creu, però, que el risc més gran per als menors és quan comencin a estar de baixa o confinats preventivament tècnics. "Qui se'n farà càrrec?", pregunta el Lluís Vila.

Conseqüència que ja hi ha en alguns centres, com explica una directora d'un centre d'acollida que diu que ja hi ha 10 persones de baixa amb símptomes, però que no els fan la prova.

"Ja tenim 10 baixes de persones de l'equip educatiu amb simptomatologia. A ningú li han fet la prova. Cada cop que vénen i em diuen: 'Em trobo malament, tinc tos, tinc febre...' Els dic: 'Digues que treballes en un centre de menors!'. No em volen fer la prova."

Si aquesta situació empitjora, serà la Guàrdia Urbana o l'exèrcit qui s'hagi de fer càrrec dels menors, segons diu la directora.

"Ahir parlàvem amb la Guàrdia Urbana i dèiem, si al final marxeu tots ens enviaran a nosaltres o a l'exèrcit. Perquè aquests nois són menors i no es poden quedar sols."

Els educadors socials, però, diuen que no deixaran sols els "seus nens".

"Estem al peu del canó i continuarem estant al peu del canó. No deixarem les persones amb qui estem."

Però creuen que no importa a ningú aquests menors amb problemes o discapacitats, només a ells:

"Els nostres nanos, les nostres nenes, els nostres discapacitats... Ni voten ni tenen uns pares que votin. I em sap molt greu dir-ho però no importen a ningú. I a nosaltres, sí."

Educadors socials que denucnien falta de protecció per a ells i per als menors
Educadors socials que denuncien falta de protecció per a ells i per als menors

Resposta de la DGAIA

Des de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència asseguren que es fan dos controls diaris de possibles baixes i s'està preparant una borsa de professionals.

Ester Cabanes, directora de la DGAIA, diu que els professionals de l'àmbit social estan fent una gran tasca en aquests moments i que la DGAIA està només pendent d'això.

"Preparem una borsa de professionals per si els centres necessiten contractar educadors, psicòlegs o treballadors socials."

A la reclamació dels educadors que no sel's està fent la prova de la Covid-19, Cabanes diu que no és la solució fer proves quan al cap de dos dies s'haurien de repetir.

 

 

 

ARXIVAT A:
MenorsCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut