Barcelona / Nova York

Descobreixen com les cèl·lules tumorals de mama provoquen la metàstasi

Científics de Barcelona i de Nova York han descobert com les cèl·lules dels tumors de mama utilitzen una mol·lècula per promoure la metàstasi, és a dir, la disseminació del càncer a altres zones del cos. La recerca, liderada per l'investigador Joan Massagué, ha mostrat que les cèl·lules tumorals perverteixen la funció de les citocines i la fan servir en benefici propi aprofitant les funcions de la mol·lècula TGF-beta. Els científics han revelat que ja hi ha diverses companyies farmacèutiques que estan treballant per desenvolupar fàrmacs que bloquegin l'acció de les citocines. Aquestes investigacions surten publicades a la revista especialitzada "Cell".

Actualitzat
La mol·lècula TGF-beta està present a tot l'organisme i té la funció de controlar i suprimir el desenvolupament cel·lular, evitant així, per exemple, que les cèl·lules continuïn reproduint-se quan una ferida sagnant ja està cicatritzada.

Tot i això, l'estudi ha revelat que les cèl·lules cancerígenes són capaces de "pervertir" i aprofitar les funcions d'aquesta mol·lècula senyalitzadora en benefici propi i posar-la a treballar a favor del tumor en comptes d'eliminar-lo, de manera que es desenvolupa la metàstasi.

Els investigadors han observat, a més a més, que la mol·lècula TGF-beta promou que les cèl·lules cancerígenes produeixin una citocina, anomenada angiopoietina-L4, que millora l'habilitat del tumor per fugir cap als pulmons a través dels vasos sanguinis, a través de l'obertura dels capil·lars pulmonars, que possibiliten l'accés al teixit.

El treball dels investigadors se centra ara a determinar si la TGF-beta i l'angiopoietina-L4 actuen de la mateixa manera en altres tipus de tumors diferents al de mama, però també a buscar la manera d'interceptar l'acció d'aquestes mol·lècules per prevenir la metàstasi en pacients de càncer.
Anar al contingut