Demanen la llibertat d'un periodista al Marroc detingut per un tuit
Manifestació, a Rabat, per demanar la llibertat del periodista Omar Radi (EFE/Fátima Zohra Bouaziz)

Demanen la llibertat d'un periodista al Marroc detingut per un tuit

Omar Radi està acusat d'"ultratge a un magistrat" per un missatge a Twitter en què criticava una sentència contra activistes del Rif

Juli Rodés AlmerActualitzat

Centenars de persones van sortir als carrers del centre de Rabat, la capital del Marroc, aquest dissabte, per demanar la llibertat del periodista Omar Radi, empresonat des de dijous per un missatge a Twitter en què criticava unes sentències judicials.

La manifestació va acabar davant del Parlament marroquí. Amb lemes com "El poble vol la llibertat del pres polític", també ha servit per denunciar el retrocés de la llibertat d'expressió al Marroc.

A l'abril, Radi va criticar les sentències contra 42 activistes del Hirak, un moviment de protesta social sorgit el 2016 a la regió del Rif, condemnats a penes de fins a 20 anys de presó.

"Lahcen Talfi, jutge del tribunal d'apel·lacions, botxí dels nostres germans, recordem-nos-en bé. En molts règims, personatges menors com ell tornen per demanar perdó pretenent "haver executat ordres". Ni oblit ni perdó per aquests funcionaris sense dignitat!"

 

 

Aleshores ja havia estat detingut -i deixat en llibertat- i es va obrir una investigació.

Ara, vuit mesos després, la Fiscalia acusa Radi del delicte d'"ultratge a un magistrat", recollit en el Codi Penal, pel qual es poden imposar penes d'entre un mes i un any de presó.

Radi, de 33 anys, és un periodista independent i compromès, força actiu a Twitter.

Dijous que ve ha de tornar a comparèixer davant el tribunal de primera instància de Casablanca, que després de la seva detenció va rebutjar deixar-lo en llibertat provisional.

 

 

La detenció de Radi ha estat molt contestada per periodistes marroquins i defensors dels drets humans.

Les xarxes socials s'han omplert de missatges amb les etiquetes #FreeOmarRadi i #Freekoulchi.

 

 

Les ONGs internacionals Reporters Sense Fronteres i Human Rights Watch han demanat el seu "alliberament immediat".

El Sindicat Nacional de Premsa marroquí, a més, considera "inacceptable" que a Radi se li apliqui el Codi Penal i no el Codi de Premsa, que no contempla penes de privació de llibertat.

Aprovat el 2016, és el que s'hauria d'aplicar per processar periodistes. Tanmateix, se'ls continua aplicant el Codi Penal.


Condemnat un "youtuber"

La detenció de Radi va coincidir, dijous, amb la publicació de la sentència que condemna a quatre anys de presó i a una multa de 40.000 dirhams (uns 3.600 euros) el "youtuber" Mohamed Sekkaki, conegut per Moul Kaskita.

El tribunal l'ha considerat culpable dels delictes d'"ofensa al rei" Mohamed VI i d'"injúries al poble marroquí i les seves institucions" arran del contingut crític d'un vídeo.

Un altre vídeo penjat a les xarxes socials va ser el motiu pel qual es va condemnar a un any de presó un raper, ara fa un mes.

Anar al contingut