Hemsworth es va fer proves genètiques durant el rodatge de "Limitless" (Europa Press/Bianca De Marchi)

Chris Hemsworth descobreix que té un tret genètic que el predisposa a tenir Alzheimer

L'actor de "Thor" se n'ha assabentat mentre es feia unes anàlisis per a la sèrie "Limitless" i ha anunciat que deixa temporalment el cinema

Actualitzat

El conegut actor australià Chris Hemsworth ha descobert que té una predisposició genètica que eleva el risc que en el futur pugui desenvolupar la malaltia d'Alzheimer. Arran d'això, ha anunciat que es retira temporalment del món del cinema.

En concret, les probabilitats són "entre 8 i 10 vegades més altes" que les d'una persona sense aquest tret genètic. Arran d'una extensa anàlisi, els especialistes han conclòs que Hemsworth té dues còpies del gen APOE e4. Això indica un factor de risc més elevat.

La troballa l'han fet els metges i científics d'un programa que protagonitza ell mateix. És la docusèrie "Limitless", que s'ha estrenat aquesta setmana i que produeix National Geographic. Es pot veure a la plataforma Disney+. En el moment del diagnòstic, el genetista li explica:

"T'hem fet totes les anàlisis de sang possibles i tens dues còpies de l'APOE e4, una del teu pare i l'altra de la teva mare. Això vol dir que tens més risc de tenir Alzheimer."

Hemsworth, després d'aquesta afirmació, es va quedar en xoc. Des que sap aquest pronòstic poc afalagador, l'actor ja ha concedit diverses entrevistes als Estats Units on parla obertament de com està passant aquest tràngol.

L'intèrpret de pel·lícules com "Thor", de 39 anys, ha parlat al programa "Good Morning America" de la cadena ABC. En l'extracte de la conversa que han publicat a les xarxes socials, reflexiona:

"La idea de no poder recordar la vida que he tingut amb la meva esposa i els meus fills és la meva por més gran."

Hemsworth està casat amb l'actriu espanyola Elsa Pataky i també és conegut per haver interpretat personatges de Marvel a "Los vengadores".

 

La importància dels antecedents familiars

Pràcticament una de cada quatre persones (entre el 15 i el 25%) porta una única còpia del gen APOE e4, però només entre el 2 i el 3% de la població en té dues, segons diversos estudis científics que recopila la nord-americana Clínica Mayo.

Un dels avis de Chris Hemsworth, precisament, ja va ser diagnosticat amb Alzheimer. L'actor ha reconegut que la situació és molt difícil de gestionar:

"És un bon home, que barreja l'holandès, l'anglès i paraules que s'inventa. No recorda qui som nosaltres, ni els seus fills ni els nets. Em trenca el cor."

L'estudi no és un diagnòstic definitiu

Amb tot, la troballa que han fet les anàlisis no és cap diagnòstic d'Alzheimer, tal com ha remarcat l'intèrpret en una entrevista a Vanity Fair. Tampoc no vol dir que hagi de desenvolupar per força la malaltia en el futur.

Precisament per això, les associacions que agrupen malalts d'Alzheimer solen estar en contra dels testos genètics en la majoria de persones.

Un test positiu no és una sentència definitiva que es desenvoluparà Alzheimer i pot crear angoixa i preocupació innecessàries.

La reducció del risc s'aconsegueix, sobretot, portant una vida i una alimentació saludables. L'esport, les connexions socials freqüents i els nous reptes intel·lectuals també tenen un efecte protector.


Una sèrie sobre la salut i l'envelliment

"Limitless", la sèrie que protagonitza Chris Hemsworth, parla del pas del temps, l'envelliment i la naturalesa humana. Durant la producció, l'australià posa a prova la ment i el cos.

La producció, de sis episodis, el segueix mentre afronta una sèrie de "reptes físics i emocionals esgotadors", segons han explicat.

La idea va ser del productor i cineasta Darren Aronofsky i pretén explorar "com viure millor i durant més temps".

"La genètica hi juga un paper, però les nostres eleccions d'estil de vida tenen un efecte profund en la nostra salut", assegura Hemsworth, que va compartir fotografies del moment de l'estrena.

"Limitless with Chris Hemsworth" es va estrenar dimecres passat, 16 de novembre.

 

ARXIVAT A:
CulturaSalutCinema
Anar al contingut