ERC i Junts comptaran amb grups parlamentaris propis gràcies a les cessions (Eduardo Parra/Europa Press)

El gest de PSOE i Sumar permet a Junts i ERC tenir grup propi al Congrés: què suposa

La cessió de diputats s'interpreta com un nou pas en el camí cap a una hipotètica investidura de Sánchez

RedaccióActualitzat

Primer va ser en el vot conjunt per designar la socialista Francina Armengol com a presidenta pel Congrés, i ara és en la constitució dels grups polítics del Congrés i del Senat.

Els grups independentistes catalans es deixen estimar pel PSOE i Sumar, que cediran els diputats necessaris perquè tant ERC com Junts puguin tenir grups parlamentaris propis a la cambra baixa, malgrat que no compleixen els requisits que marca el reglament.

Forma part d'un camí que es va iniciar ara fa un mes, quan els resultats de les eleccions generals van fer evident que Pedro Sánchez i Yolanda Díaz necessitarien els vots d'aquests dos espais polítics per mantenir-se al capdavant del govern espanyol.

Sumar, doncs, cedeix dos diputats a ERC, mentre que el PSOE ha fet el mateix amb Junts. Segons s'ha confirmat aquest dijous, els ha cedit quatre diputats del PSC. De fet, els dos partits independentistes ja ha registrat els seus grups al Congrés.

Així mateix, els socialistes també cediran els senadors necessaris perquè Junts tingui grup al Senat.

El gest arriba poques hores després que el PP s'hagi obert, oficialment i sense recances, a negociar amb els independentistes per tal que Feijóo pugui accedir a la presidència del govern espanyol.

Ni ERC ni Junts estan disposats a parlar-ne i, malgrat que insisteixen que no hi ha res lligat per donar suport al candidat socialista si s'acaba sotmetent a una investidura, és un fet que les negociacions amb PSOE i Sumar estan obertes i ja han aportat els primers fruits.

Oficialitat del català al Congrés i a Europa, comissions d'investigació de Pegasus i dels atemptats del 17A i, ara, un grup parlamentari per a cadascun.

Els diputats de Junts disposaran de grup propi gràcies a la cessió de diputats del PSOE (Europa Press)

Més temps i més diners

Tenir grup propi al Congrés és important perquè atorga més temps per intervenir al faristol, més ajudes econòmiques, i l'opció de presentar esmenes a la totalitat.

Pel que fa a la part econòmica, tenir grup implica una subvenció fixa de 30.346,72 euros mensuals i una subvenció variable de 1.746,16 euros al mes per a cada diputat. En total, 42.569,84 euros al mes, en el cas d'ERC i Junts.


Sumar dona gairebé per fet el suport a la investidura

Fonts de la formació de Yolanda Díaz han confirmat la cessió i detallen que "facilitaran la formació de grup a un dels partits que previsiblement serà un dels suports a la investidura i, per tant, al govern de coalició".

Yolanda Díaz i Teresa Jordà, en un moment del primer ple del Congrés (ACN/Javier Barbancho)

Els comuns ho defensen com una "declaració d'intencions per al que esperem que sigui una relació fluida i llarga amb ERC" i justifiquen la cessió perquè "volem que els propers quatre anys siguin la legislatura plurinacional que refermi un govern progressista".


Una pràctica habitual

La nova mesa del Congrés, en què l'esquerra té majoria gràcies precisament als vots dels independentistes catalans, és sobirana per interpretar el reglament i permetre la formació de grups parlamentaris que no compleixen els mínims exigits.

La norma estableix diverses vies per  formar grup parlamentari propi: tenir quinze diputats, o tenir-ne almenys cinc i haver aconseguit el 5% dels vots a tot l'Estat o el 15% dels vots a les circumscripcions on s'ha presentat.

Ni ERC ni Junts compleixen cap de les condicions. Per això han optat per la cessió temporal de diputats, una pràctica no regulada però avalada històricament per la Mesa.

També ha passat al Senat. Per exemple, el 2016, quan els socialistes van cedir parlamentaris a ERC i Democràcia i Llibertat (la marca de Convergència) precisament perquè comptessin amb grup propi.

Aquesta vegada, els diputats cedits del PSC han estat Marc Lamuà, Blanca Cercas, Andreu Martín i Valle Mellado, mentre que Sumar ha cedit a ERC Júlia Boada i Felix Alonso.

Fins ara s'han constituït els grups parlamentaris de PP, Vox, EH Bildu i el PNB, tot i que el termini per enviar escrits continua obert fins divendres al migdia. Els partits que no tinguin grup s'hauran d'integrar al grup Mixt, en què previsiblement hi haurà el BNG, CC i UPN.

ARXIVAT A:
JuntsERCPSOECongrés dels DiputatsEleccions Generals 2023 - 23JSumar
Anar al contingut