Autoritzen la polèmica repatriació de l'expresident d'Angola mort al juliol a Barcelona

La filla va denunciar que a Eduardo dos Santos l'havien intentat assassinar i no volia que l'esposa el pogués repatriar per enterrar-lo al seu país natal

Redacció / ACNActualitzat

La justícia ha autoritzat que es lliuri el cos de l'expresident d'Angola Eduardo dos Santos a la seva esposa perquè pugui repatriar-lo per a l'enterrament al seu país natal.

Així ho ha acordat després d'haver rebut aquest dilluns l'informe forense d'autòpsia definitiu que confirma que la mort de l'exmandatari el 8 de juliol passat a Barcelona va ser per causa natural. Eduardo dos Santos va estar dues setmanes ingressat en coma a la clínica Teknon de Barcelona. Hauria tingut un incident a casa seva que li hauria provocat una insuficiència pulmonar i una aturada cardiorespiratòria.

El jutge ha resolt favorablement cap a la petició de la viuda, que xocava amb la petició d'una de les filles d'enterrar-lo a la capital catalana. Segons el magistrat, la decisió manifestada per la dona de traslladar les restes del seu marit al seu país natal no és incongruent i "ha de ser respectada".

La filla va denunciar que el seu pare havia acabat en coma induït per un intent d'assassinat, que atribueix a la suposada voluntat de l'actual president d'evitar que Dos Santos donés suport al cap de l'oposició.

És per això que la filla també reclamava que el pare no fos enterrat a Angola, en considerar que un funeral d'estat podria donar una falsa imatge d'unitat que beneficiaria l'actual president en les eleccions que se celebraran d'aquí una setmana.

Dos Santos tenia 79 anys i vivia des de fa tres anys en una casa del barri de Pedralbes. Va governar l'excolònia portuguesa durant 38 anys i la seva família va acumular una enorme fortuna.

Angola és el segon productor de petroli del continent africà, i s'ha acusat Dos Santos de desviar bona part d'aquests recursos, milers de milions d'euros, cap a la seva família. Mentre ell va acumular una gran fortuna, el país seguia sent un dels més pobres del planeta.


Se'n conservaran mostres

La primera resolució judicial va desestimar l'entrega del cadàver a la família, a l'espera dels resultats de proves complementàries. El magistrat considerava que primava la investigació sobre el dret a l'entrega del cos a la família directa.

Ara, però, la interlocutòria conclou que el cadàver --custodiat per l'Institut de Medicina Legal-- ja no és necessari per a aquesta causa judicial, ja que si calgués hi ha mostres conservades.

Els advocats de la filla ja han anunciat que recorreran la decisió en considerar que la jurisdicció penal "no és competent per conèixer l'assumpte", així doncs, demanen que sigui la jurisdicció civil la que "es pronunciï al respecte". De fet, els lletrats recorden que actualment ja existeix un procediment civil sobre aquesta qüestió.

 

ARXIVAT A:
JudicialÀfrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut