José Eduardo dos Santos, expresident d'Angola, en una imatge del 2016 (Retuers/Herculano Coroado)

Mor a Barcelona l'expresident d'Angola després de les acusacions d'intent d'assassinat

Va governar l'excolònia portuguesa prop de 40 anys, durant els quals va acumular una gran fortuna mentre el país seguia sent un dels més pobres del planeta

Actualitzat

Ha mort a Barcelona l'expresident d'Angola José Eduardo dos Santos, després que la seva filla denunciés que l'havien intentat matar. Tenia 79 anys i en feia tres que vivia en una casa del barri de Pedralbes.

La mort de Dos Santos, que va governar l'excolònia portuguesa durant prop de 40 anys, s'ha anunciat al perfil oficial a Facebook del govern d'Angola. En el comunicat, s'assegura que la mort s'ha certificat a les 11.10 i s'atribueix a una "llarga malaltia". També en lloa la figura; s'hi afirma que té "una gran dimensió històrica" i que va governar "amb fermesa i humanitat el destí d'Angola en moments molt difícils".

José Eduardo dos Santos va ingressar fa un parell de setmanes a la clínica Teknon de Barcelona. Hauria patit un incident a casa seva que li hauria provocat una insuficiència pulmonar i una aturada cardiorespiratòria. Des de llavors estava en coma induït.

Una de les seves filles, però, va denunciar als Mossos d'Esquadra que l'havien intentat matar. Segons Tchizé dos Santos, l'entorn de l'expresident estaria al darrere d'un complot per deteriorar la seva salut, tant en l'últim viatge que va fer a Angola com després de l'incident a la casa de Pedralbes.

Segons fonts pròximes a l'entorn de la filla citades per La Vanguardia, que va avançar la notícia, la denúncia anava dirigida al metge personal de Dos Santos i l'actual dona de l'expresident.

Pel que fa al metge, l'hauria designat l'actual president d'Angola, Joau Lourenço, un exaliat de Dos Santos que ara persegueix la suposada corrupció de la família de l'expresident. Pel que fa a Ana Paula, actual esposa de Dos Santos, s'hauria allunyat del marit quan va perdre el poder, el 2017.

Els Mossos van obrir una investigació, però sense donar-ne detalls. Ara, un jutge ha ordenat que es faci l'autòpsia a l'expresident d'Angola.


40 anys al poder amb mà de ferro

José Eduardo dos Santos és un dels mandataris africans que més s'han allargat en el poder. Va governar Angola amb mà de ferro entre 1979 i 2017.

Angola és el segon productor de petroli del continent africà, s'ha acusat Dos Santos de desviar bona part d'aquests recursos, milers de milions d'euros, cap a la seva família. Mentre ell va acumular una gran fortuna, el país seguia sent un dels més pobres del planeta.

Una de les filles de Dos Santos va estar al capdavant de la petrolera nacional i se la considera la dona més rica de l'Àfrica. Ara, la persegueix la justícia del seu país per diverses causes de corrupció. I un altre fill de l'expresident ha complert condemna de presó també per corrupció.

L'antic delfí de Dos Santos, Joau Lourenço, va accedir al poder fa 5 anys i va començar una campanya anticorrupció per recuperar tots aquests diners.

 

ARXIVAT A:
Àfrica
Anar al contingut