Així canvia el mapa amb la derrota russa a Kherson: Putin perd la ciutat més preuada

El president rus ha hagut d'assumir la retirada d'una zona que quedava encerclada per tropes ucraïneses i pel cabalós riu Dniéper

RedaccióActualitzat

Rússia s'ha retirat de Kherson, un moviment amb moltes implicacions militars tenint en compte que era la ciutat ucraïnesa més important que havia conquerit.

És un "replegament tàctic per garantir la seguretat dels soldats", segons ha dit l'exèrcit rus, però també és una mostra més que a Putin les coses no li van com li agradaria.

Des de l'estiu, Ucraïna ja ha recuperat la totalitat de la província de Khàrkiv, la ciutat de Liman i Kherson.

Ja feia dies que hi havia molt secretisme sobre què estava passant a la zona i el moviment de les posicions russes té implicacions damunt del mapa militar, però també té implicacions polítiques.

Pel que fa a l'exèrcit, Kherson, al sud-est del país, té una enorme importància estratègica en aquesta guerra, fins al punt que per algunes analistes és la porta d'entrada cap a la península de Crimea.

Al mapa, en color taronja, es pot veure la situació actual de les tropes russes i en groc, la de les tropes ucraïneses. Al mig hi ha el Dniéper.

L'exèrcit rus controla ara mateix les dues ribes del riu a l'altura de la ciutat de Kherson, però en un costat hi té les forces ucraïneses i a l'altre costat hi té el riu, molt cabalós, amplíssim, que actua com a barrera natural.

I només hi queden dos ponts practicables (o semipracticables) perquè els milers de soldats russos puguin rebre aliments i munició, i també fugir si ho necessiten. Per això ara se'ls ha ordenat una retirada ordenada, que ja s'ha començat a materialitzar.

Fa setmanes que va començar l'evacuació --segons Ucraïna, deportació-- de més de 100.000 persones, i això feia pensar que la ciutat es convertiria aviat en una zona d'intensos combats. Però Rússia ha claudicat abans i tot que comencés l'ofensiva de les forces ucraïneses.

Abastir Kherson d'armament s'havia convertit en un malson. Aquest dilluns el ministre de defensa rus, Serguei Xoigú, repassava amb mapes quina era la situació sobre el terreny. I aquest dimarts el general Serguei Surovikin li ha donat les raons per a la retirada:

"Aquest replegament és una decisió difícil, però el més important és que així salvarem la vida de les nostres tropes i alhora en millorarem l'efectivitat". 

Rússia havia promès una "annexió eterna" que, de moment, ha durat dos mesos. D'aquí unes setmanes, la presència russa s'encongirà fins a quedar reduïda al no-res a la banda occidental. El front de guerra, per tant, tornarà a ser el riu, que fa gairebé mig quilòmetre d'ample. 

Abans de marxar, això sí, l'exèrcit rus està destruint ponts i enfonsant les embarcacions que podrien servir per travessar el riu.


Les conseqüències polítiques: Putin no ha pogut evitar la derrota

Pel que fa a les conseqüències polítiques, el gran titular que ens deixa l'anunci de Moscou és que Kherson, la capital, torna a mans ucraïneses.

Una gran derrota per a Vladímir Putin, que fa setmanes s'annexionava l'única capital regional que ha aconseguit ocupar i que ara perd. És una pèrdua molt simbòlica i una gran victòria per Kíiv.

Arkhànhelske és una de les poblacions molt malmeses pel pas de la guerra a la regió de Kherson (REUTERS / Viacheslav Ratynskyi)

Els militars ja li havien insistit a Putin que Kherson no era defensable des del punt de vista estratègic, era una trampa militar difícil de defensar, però el Kremlin es resistia a permetre una derrota sense pal·liatius que, ara, ha d'assumir.

Així ho ha explicat el periodista Lluís Caelles al "Telenotícies vespre":

 

ARXIVAT A:
RússiaUcraïnaVladímir Putin
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut